Lifestyle

FOTO // Desetine BOSANSKIH bunara širom Afrike spašavaju živote i simbolizuju mir i napredak!













U proteklih nekoliko godina, širom Afrike, napravljeno je više hiljada bunara koji, svojom blagodati, spašavaju živote tamošnjeg naroda.

Nekoliko desetina bunara napravio je i narod Bosne i Hercegovine, skupljajući novac raznim akcijama, sve u svrhu nesebičnog pomaganja ljudima, pa tako bunari nose i nazive bh. naselja, gradova, ulica.

Voda je najznačajniji resurs na Zemlji, a Afrika je poznata kao sušno područje, bez vode, stoga je naš narod, vođen i našim ratnim iskustvima i željom za ovom blagodati, odlučio svim silama pomoći narodu u Africi i osigurati im da imaju osnovne životne potrebe. I uspjeli su u ovoj misiji.

Podatak koji datira još iz 2015. godine je da, širom Afrike, čak 55 bunara nosi bosanskohercegovačke nazive, a u planu je izgradnja još nekoliko desetina.

Osnovni cilj zbog kojeg su, naši ljudi, započeli ove projekte je želja za promjenom stanja u kojem se nalazi narod Afrike. S početkom gradnje počeli su potpuno mijenjati stanje u malim mjestima. Djevojke su se počele vraćati u škole, žene su počele raditi, smanjio se broj bolesti, a narod je svojim poljima osigurao vodu, što je omogućilo i proizvodnju i stvaranje zaliha hrane. Sve uz pomoć našeg naroda.

Nisu li to projekti za ponos?

Nerijetko porodice preminulih ljudi namijeni novac za izgradnju izvorišta ili hajr česme, sa željom da svako ko popije vodu iz te česme, uputi molitvu za osobu za koju je izgrađena.

Prije dva dana je u Africi s tim ciljem, izgrađen još jedan bunar. Porodica nedavno preminulog Abdullaha Zečevića, uputila je donaciju za izgradnju bunara u jednom afričkom selu, što je mnogo obradovalo tamošnje stanovništvo i ova misija je, po svemu sudeći, urodila plodom. 

Jer, mi, Bosanci i Hercegovci, na poseban način doživljavamo nestašicu. Na poseban način se suosjećamo sa svim ljudima koji čeznu za bilo čim. A, pomaganje ljudima da imaju osnovne životne potrebe – je za posebnu pohvalu. Svako davanje pomoći, vratiće se svakome od nas, makar duplo.

Do sada su izgrađeni bunari u različitim zemljama, između ostalih u Somaliji, Sudanu, Etiopiji, Burkini Faso, Kamerunu, Džibutiju, Sijera Leoneu, Čadu, Gvineji, Mongoliji i u Afganistanu. 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button