Lifestyle

Pet načina za poticanje razvoja inteligencije kod djece
Inteligencija nije nepromjenljiva. Nismo rođeni s određenom količinom koja nam određuje intelektualnu sudbinu. Može rasti i smanjivati se, naročito u djetinjstvu i adolescenciji. Ovisi o tome koliko trenirate um.

Način pristupanja životu kao i prilike i iskustva mogu napraviti razliku u strukturi vašeg mozga. Španska studija iz 2019. godine pokazala je da se čak i ljudima u devedesetim godinama života i dalje proizvode moždane stanice. U nastavku navodimo pet načina za poticanje razvoja inteligencije kod djece.

Hranite njihovu znatiželju

Znatiželja je superheroj učenja i inteligencije. Ako ste vi znatiželjni, vaša djeca će vjerojatno također biti. Kad su mali i obasipaju vas pitanjima, odgovarajte na njih, inače će prestati pitati i tako prestati širiti svoje znanje. Istraživanja pokazuju da djeca manje pitanja postavljaju nakon što krenu u školu jer pored svih obaveza nažalost ostane manje vremena za odgovaranje na njih.

Motivirajte ih

Motivacija nam pomaže pri učenju, ali trebali bismo biti u stanju sami je potaknuti. Podmićivanje djece da napišu domaću zadaću ili da dobivaju dobre ocjene ne uspijevaju dugoročno jer je to vanjska motivacija – djeca su motivirana nagradom. Potrebna je unutarnja motivacija, tako da budu motivirana nečim što je od njihovog unutrašnjeg interesa.

Ohrabrujte njihovu kompetentnost

Kako potaknuti ličnu motivaciju? Tako da ohrabrite djecu da imaju stav da mogu nešto postići i da steknu samopouzdanje. Ljudima su potrebne razvijene vještine i osjećaj korisnosti da bi postizali ciljeve. Podupirite svoju djecu u razvijanju različitih vještina.

Njegujte njihovu otpornost

Za izgradnju inteligencije, potreban je optimističan stav koji dozvoljava pogreške i prepreke i doživljava ih kao nešto što je potrebno prevladati da bi se postigao cilj. Bilo bi dobro da ne doživljavaju svoje pogreške kao nešto što ukazuje na njihovu nesposobnost. Nek ih neuspjeh ne pokoleba već potakne da se trude više i jače. Naučite ih da se dobro organiziraju u rješavanju problema.

Pokažite interes

Ako su vam djeca zainteresovana za nešto, nastojte se uključiti i zanimati se za to. Ohrabrite ih da razgovaraju o toj temi i tako će učiti učeći vas. Dajte im priliku da podrobnije istraže neko područje koje ih zanima. Nemojte vršiti pritisak na njih, već ih samo usmjeravajte.Izvor
Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button