Svijet

Poznat razlog zbog čega je ISIS svoje najkrvavije napade izveo tokom ramazana













Više od 160 ljudi poginulo je u nedjeljnom terorističkom napadu u Bagdadu. Radi se o tek jednom od osam različitih napada za koje se vjeruje da ih je izvela takozvana Islamska država tokom muslimanskog mjeseca ramazana.

Ukupno je u takvim napadima poginulo najmanje 300 ljudi, od Orlanda, preko Dhake pa sve do Istanbula, piše BBC.

Ramazan je tradicionalno najsvetiji mjesec islamskog kalendara, kao vrijeme ispaštanja i umjerenosti. Džamije su u to doba krcate vjernicima koji traže božansku milost i blagoslov.

Suprotno, umjesto da ga vide kao mjesec asketskog puritanizma, radikalni islamisti ramazan vide kao mjesec osvajanja i skupljanja plijena. Vjeruju kako je to najbolji trenutak da pojačaju svoj rat protiv civilizacije te zato izvode više napada nego što je uobičajeno.

Službena podružnica Al Qauede u Sriji, front Nusra, nedavno je Ramazan opisala kao “mjesec osvajanja”.

“Pripremite se, budite spremni stvoriti mjesec propasti i i bijede za nevjernike diljem svijeta, a to posebno vrijedi za borce i podupiratelje kalifata u Evropi i Americi”, izjavio je glasnogovornik takozvane Islamske države Abu Mohammed al-Adnani netom prije Ramazana.

Vjerovanje da je ramazan mjesec ratovanja dolazi od same islamske historije. Naime, poslanik Muhamed svoj je prvi džihad, poznat pod nazivom Bitka od Badra, poveo tokom Ramazana 624. godine, piše BBC. Osam godina kasnije također je pokorio Meku tokom mjeseca Ramazana,

Sve navedeno pojačava radikalno vjerovanje da je džihad sam po sebi mnogo više od vojne akcije. Na njega su gleda kao na čin bogosluženja srodan ritualnim radnjama.

Abdullah Azzam, kojeg se često spominje kao oca modernog džihada (jer je vodio originalne borbe iz Saudijske Arabije u Afganistanu tokom osamdesetih), kazao je kako je “zapostavljanje džihada jednako napuštanju posta i molitve”.

“Džihad je najviša forma bogosluženja i putem njega muslimani mogu dosegnuti najvišu vrstu raja”, rekao je Azzam, prenosi Hina.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button