Promo

Kompanija Bingo otvorila novu farmu pilića u Vukovijama

Najveći trgovački lanac u BiH Bingo, danas je u Vukovijama (općina Kalesija) otvorio novu farmu pilića „Krušik“. Ovim je udvostručena proizvodnja pilića sa postojećih milion na dva miliona godišnje.

Početkom prošle godine, kompanija Bingo najavila je otvaranje ove farme i dato obećanje su ispunili u roku od jedne godine. Radi se o tzv. teškoj liniji u Vukovijama koja posjeduje šest moderno opremljenih farmi kapaciteta po 26.000 tovnih brojlera, što znači da će ova farma proizvesti milion pilića godišnje, odnosno 1,6 miliona kilograma pilećeg mesa. Iz kompanije navode da su strateški usmjereni na stabilizaciju domaćeg tržišta, jer sve proizvedeno plasiraju unutar BiH, čime rade na stabilizaciji cijena jaja i pilećeg mesa.

Kao rezultat uspješnog poslovanja u sektoru peradarstva, kompanija Bingo je pored svoje dvije postojeće farme na lokacijama Dubrave i Špionica odlučila da proširi kapacitet proizvodnje. Otvaranjem Farme Krušik čija je vrijednosti osam miliona KM, a  kapacitet 156.000 pilića u turnusu, kompanija je povećala svoju proizvodnju za 1.000.000 brojlerskih pilića. Dakle, sada imamo proizvodnju od 2.000.000 brojlera na godišnjem nivou. Farma je opremljena najsavremenijom opremom njemačkog proizvođača Big Dutchman, gdje je sistem hranjenja i pojenja potpuno automatizovan i vodi se briga o dobrobiti životinja. Osim proizvodnje pilića, nakon njihove isporuke, dio stajnjaka se prebacuje na tzv. bio elektranu u blizini farme, koji kasnije koristimo u našim plastenicima kao bio đubrivo,“ istakao je doktor veterinarske medicine  Samer Kadrić, rukovodilac Farme Krušik.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button