Zanimljivosti i zabava

Kod Antarktika pronađena očuvana olupina drvenog broda koji je potonuo 1915.
Olupina broda Endjurans (Endurance) britanskog istraživača Ernesta Šakltona, koji je teško oštećen ledom i potonuo 1915. kod Antarktika, pronađena je u Vedelovom moru na dubini od 3.000 metara, objavili su istraživači.

„Vrlo smo uzbuđeni što smo lokalizovali i snimili slike Endjuransa,“ rekao je Mensun Baund, direktor istraživačke misije koju je organizovala fondacija Falklands Maritime Hritage Trust.

„To je daleko najljepša drvena olupina koju sam ikad vidio. Stoji uspravno, vrlo ponosno na dnu mora, netaknuta, u fantastično očuvanom stanju,“ dodao je istraživač i rekao da može da se pročita čak i ime broda.

Ostaci broda otkriveni su na oko šest kilometara od mjesta njegovog potapanja, naveli su istraživači.

Ekspedicija za potragu koja broji oko 100 ljudi napustila je Kejptaun 5. februara na južnoafričkom ledolomcu, nadajući se da će naći olupinu prije kraja ljeta u toj oblasti.

Endjurans je napustio britansko ostrvo Južna Džordžija u Južnom Atlantiku krajem 1914. na ekspediciju predvođenu Šakltonom, u prvom pokušaju prelaska Antarktika od Vedelovog mora do Rosovog mora preko Južnog pola. Šaklton je krenuo u ekspediciju sa timom od 27 ljudi. Ali januara 2015. brod je zarobljen u ledu u Vedelovom moru blizu ledene barijere Larsen. Zarobljen mjesecima brod je polako lomljen ledom i potonuo u novembru 1915, na dubinu od oko 3.000 metara.

Ekspedicija je postala legendarna zbog uslova preživljavanja posade koja je mjesecima kampovala na ledu prije nego što se odvojio i oni su se u čamcu sklonili na negostoljubivo ostrvo naspram Antarktičkog polustrva.

Također zbog smjelog Šakltonovog putovanja, on je u čamcu iz Endjuransa sa nekoliko svojih ljudi, krenuo da traži pomoć i vratio se i spasio cijelu posadu.

Uz talase koji su nekada dostizali visinu i do 20 metara, plovili su pune dvije nedjelje preko 1.482 kilometara ledenog okeana do ostrva Južna Džordžija. Zatim su pješačili gotovo 52 kilometra duž planinske unutrašnjosti ostrva i naposlijetku pronašli pomoć – lovce na kitove.

Ekspedicija Endjurans 22, koristila je savremenu tehnologiju i posebno dva podvodna drona u istraživanju te oblasti koju je sam Šaklton opisao kao “najgori dio najgoreg mora na svijetu” zbog uslova koje je stvorio led.Izvor
Rs.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button