Vijesti

Partizanski kapetan Mardešić ‘44. strijeljan je zbog homoseksualizma










Cijela Hrvatska je na nogama zbog predstojećeg Gay pridea u Splitu. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako će dati podršku skupu na koji će povesti i pola Vlade, dok su se desničarske stranke listom stale u napad na skup homoseksualaca, te je posljednjih dana izrečen i niz uvreda i prijetnji na račun seksualnih manjina u Hrvatskoj.

Katolička crkva osuđuje homoseksualizam, a dubrovački biskup Mate Uzinić pozvao je vjernike da ignoriraju skup. No, ne tako davno osoba homoseksualnih sklonosti nije mogla naići samo na nerazumijevanje, porugu i ignoriranje javnosti već se mogla naći i u smrtnoj opasnosti.

Tako je sud časti pri Glavnom štabu narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Hrvatske, sastavljen od političkog komesara Rade Žigića, potpukovnika Bogdana Oreščanina i majora Gjure Matića, 4. ožujka 1944. godine zbog održavanja homoseksualnih veza na smrt osudio kapetana Josipa Mardešića (26) iz Komiže.

Odnosi sa stražarima

Kako stoji u optužnici, Josip Mardešić, koji je bio šef Sekcije za vezu Inženjerskog odsjeka G.Š. NOV i POH, održavao je homoseksualne odnose s nekoliko stražara svoje sekcije i pri tome zloupotrijebio svoj položaj i zavodio na nezdrav seksualni odnos svoje podčinjene, iskorištavajući njihovu mladenačku naivnost, te je rad u Sekciji za vezu pokušao organizirati tako da bi imao mogućnost nesmetano vršiti razvrat, odstranivši one koji bi mogli imati uvid u njegove nastrane sklonosti.

Nakon djelomičnog priznanja Josipa Mardešića i potpunog priznanja stražara s kojima je održavao seksualne odnose, Sud časti osudio ga je na smrt.

U obrazloženju smrtne presude stoji da je osuđeni Mardešić ‘imajući nastrane seksualne sklonosti dozvolio da gonjen nezdravom strašću okalja čast oficira narodne vojske, koji su s pravom zaslužili priznanje i udivljenje čitavog svijeta, te time dokazao da je nepravilno iskoristio povjerenje koje su mu s oficirskim činom dali naši narodi i naša Narodno-oslobodilačka vojska’.

Neiskusni i naivni

Također je navedeno kako je Mardešić zavodio na nemoralan seksualni život neiskusne i naivne mladiće i time naštetio njihovu pravilnom razvoju. U zaključku obrazloženja presude navedeno je i da je Mardešić zavaravao narode i narodnosti i zloupotrijebio povjerenje koje mu je dano.

 

 

Izvor: jutarnji.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button