Vijesti

Članovi Predsjedništva BiH sljedeće sedmice odlaze u Brisel

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), uključujući Milorada Dodika, naredne nedjelje će vjerovatno u Briselu prisustvovati debati u Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (EP) o situaciji u BiH, saznaje Radio Slobodna Evropa.

EP je jedina evropska institucija koja insistira na uvođenje sankcija protiv Milorada Dodika i njegovih saradnika zbog poteza koji su izazvali blokadu državnih institucija BiH.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za RSE je potvrđeno da putuje u Brisel, dok iz Dodikovog kabineta i kabineta predsjedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića nisu odgovorili na upit RSE da li putuju u Brisel.

Istovremeno se na plenarnoj sjednici u EP 8. marta raspravlja o situaciji u BiH sa naglaskom na moguće sankcije protiv Dodika.

Ako dođe do ove posjete, to će biti prvi susret Dodika sa predstavnicima evropskih institucija od početka krize u radu državnih institucija BiH.

Evropska unija do sada nije uspjela da postigne konsenzus da uvede sankcije onim političarima u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj (RS) koji krše Daytonski sporazum i ugrožavaju funkcionisanje državnih institucija BiH.

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države su 5. decembra donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata, vodeće partije u RS-u.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button