Totalno pozitivna ličnost godine

Upoznajte tuzlanskog dirigenta i osnivača muzičkog obrazovnog centra “Lege Artis”

Radio Kameleon drugu godinu zaredom kroz TOTALNO POZITIVNU LIČNOST GODINE prepoznaje, predstavlja i nagrađuje osobe i organizacije koje su u protekloj godini postigle izvanredne rezultate. Pogledajte kandidate upoznajte se njihovom pričama i glasajte za njih na OVOM LINKU. Predavljamo vam tuzlanskog dirigenta Jasmina Hasića.

 

PROFIL KANDIDATA:
JASMIN HASIĆ
KATEGORIJA: MUZIKA
MJESTO: TUZLA

Jasmin Hasić rođen je u Tuzli, gdje je završio osnovnu i srednju muzičku školu pod mentoprstvom profesora Čestmira Mirka Dušeka koji ga je uveo u dirigentske vode gdje je još kao srednjoškolac imao priliku pod mentorstvom profesora Dušeka voditi i dirgovati horu Srednje muzičke škole Tuzla na završnom koncertu 2004. godine.

Nakon što je završio srednju muzičku školu Jasmin upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu prvo Odsjek za Muzičku teoriju i pedagogiju na kojem diplomira u junu 2009 a iste godine upisuje odsjek za dirigovanje u klasi profesora emeritusa Rešada Arnautovića kojeg takođe uspješno završava u roku s najvišim ocjenama 2013. godine. Iste godine uspije magistarski studij u klasi istog profesora kao jedini student na odsjeku. Nakon zavšenog magistarskog studija Univerzitet u Sarajevu Jasmina Hasića nagrađuje priznanjem SREBRNA ZNAČKA Univerziteta u Sarajevu kao jednom od najboljilh studenata Muzičke akademije Sarajevo.

Jasmin Hasić i uprkos pandemiji aktivno radi na promociji muzičke umjetnosti, horske kulture tako što bez prekida, a nalazeći razne modele ostvaruje kontakte sa članovima horskih ansamabala Lege Artis priprema repertoar i u konačnici isti izvodi kada rijetko koji ansambl uspijeva da napravi bilo što.

Čak u prošloj godini Jasmin Hasić zajedno sa Mješovitim horom “Lege Artis” u Kikindi, Republika Srbija na takmičarskom horskom festivalu odnosi pobjedu i zlatnu medalju kategoriji Pop horskih ansambala i srebrnu medalju u kategoriji umjetničke horske muzike Mješovitih horova. Jasmin Hasić je utemeljitelj Lege artis-a, njegovih aansambala Mješovitog i Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla i Škole klavira “Lege Artis” Tuzla. već punih deset godina od kako je napustio vođenje Univerzitetskog hora u Tuzli.

Na pitanja, koja su njegova najveća postignuća i koji cilje želi da ostavri u budućnosti odgovorio je ovako:

“Smatram da su moja najveća postignuća osnivanje i muzičkog obrazovnog centra “Lege Artis” Tuzla, koji ove godine obilježava 10 godina i sa kojim sa osvojio 14 međunarodnih nagrada. Ciljevi mog rada su širenje horske i orkestarske kulture koje su poprilično zamrle u našoj sredini, nadam se da ću uspjeti obnoviti te kulture.”

Neka od Jasminova postignuća:

-Srebrna značka Univerziteta u Sarajevu kao jednom od najboljih studenata muzičke akademije studirajući diplomski i postdiplomski studij na odsjeku za dirigovanje iste akademije.
-Osnivač Univerzitetskog hora Tuzla
-Idejni tvorac i suosnivač Muzičkog obrazovnog centra “Lege Artis” Tuzla (ranije Gradskog umjetničkog društva “Lege Artis” Tuzla)
-Sa Mješovitim horom “Lege Artis” Tuzla dobitnik 14 međunarodnih nagrada sa ozbiljnih međunarodnih takmičenja u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i BiH.
-Osnivač jednog od sada najprestižnijih horskih festivala takm,ičarskog karaktera koji u grad Tuzlu dovede preko hiljadu pjevača iz svih krajeva svijeta Međunarodnog horskog šampionata “Lege Artis” Tuzla
-Inicijator tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta koji se svake godine a ov egodine VIII put održava u Bosanskom kulutrnom centru TK kao jedna od najposjećenijih muzičkih manifestacija u BKC TK
-Pored brojnih priznanja na polju umjetnosti Jasmin Hasić je prepoznat i u sredini gdje radi za stalno već 13 godina u Brčko distriktu BiH gdje je u posljednje dvije godine direktor Muzičke škole Brčko i pokretač brojnih muzičkih umjetničkih aktivnosti u ovom gradu.

Glasajte za Jasmina Hasića, ali i za ostale kandidate za Totalno pozitivnu ličnost godine na OVOM LINKU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button