Tuzlanski kantonU fokusu
U fokusu

Pet škola potpisalo sporazum o saradnji u obrazovanju i odgoju

Danas je u prostorijama Pozorišta mladih Tuzle potpisan sporazum o saradnji u oblasti razvoja i podrške savremenog obrazovanja i odgoja učenika.

Današnji sporazum potpisalo je pet škola: Srednja “Savremeno-umjetnička škola” Tuzla, Srednja muzička škola “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla, Katolički školski centar “Sveti Franjo” Opća gimnazija Tuzla, Gimnazija “Ismet Mujezinović” Tuzla te Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla.
Riječ je o sporazumu kojim će se uveliko olakšati učenicima koji istovremeno idu u dvije škole. Dosad su ovakvi učenici često bili primorani da izostaju sa nastave u jednoj školi zbog poklapanja nastavnih obaveza ili bi im se pravio pregmet kada su u pitanju ocjene iz određenih poredmeta, a osim toga ostajalo im je jako malo slobodnog vremena.
Sam sporazum potpisan je kako bi se uspostavio funkcionalan mehanizam za poboljšanje i napredak sistema obrazovanja i odgoja učenika, a o važnosti da škole uspostave međusobnu saradnju za dobrobit učenika i obrazovnog sistema nešto više je rekao Adnan Mujkić, direktor “Savremeno-umjetničke škole” Tuzla:
“Riječ je o potrebi da škole uspostave međusobnu saradnju, da prije svega učenike koji su u statusu paralelnog obrazovanja podrži u njihovom izboru i namjeri da mogu blagovremeno stizati sa obavezama i u jednoj i u drugoj školi. Još jedna važna stvar je ta što mi želimo kao pet škola djelovati u različitim partnerskim projektima i ono što je bitno da savremeni principi obrazovanja budu primijenjeni u našim školama.”
Mirza Jahić, direktor Gimnazije “Ismet Mujezinović” istakao je koliko učenika trenutno paralelno pohađa dvije škole:
“Kada su u pitanju tri Gimnazije sa jedne te Muzička i Savremeno-umjetnička škola sa druge strane, trenutno paralelnu nastavu pohađa oko 40 učenika. Cilj nam je stvoriti uslove da učenici koji pohađaju paralelnu nastavu mogu osjećati podršku u prevazilaženju nekih izazova koji se pred njih stavljaju, a također bih pozvao i druge škole da se i one pridruže ovom sporazumu i na taj način stvorimo jedno dobro poticajno okruženje za rast i razvoj djece.”
Iris Tuhli jedna je od učenica koje paralelno pohađaju dvije škole. Ova srednjoškolka trenutno pohađa “Savremeno-umjetničku školu” te Katolički školski centar “Sveti Franjo” Opću gimnaziju Tuzla, a ispričala nam je šta za nju predstavlja današnji sporazum:
“Znala sam da će ovim sporazumom zbog kojeg smo danas ovdje nama biti olakšano, a također i onima koji će tek kretati paralelno u dvije škole. Drago mi je što smo i mi učenici, a i direktori škola, dobili priliku da se ova olakšica ostvari baš na ovaj način.”
Događaj je dio programa 18. Dana Mladih Tuzle u organizaciji Pozorišta mladih Tuzle. Unaprijed hvala što ćete podržati ovaj izuzetno značajan događaj.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button