Sport

KAMELEON INTERVJU Hamza Čajić, najbolji karatista svijeta: Moj san je da osvojim prvu olimpijsku medalju za BiH!







Mladi lukavački karatist Hamza Čajić i ove godine nastavio je sa sjajnim rezultatima. Član KBS “ORKKA” Lukavac prije nekoliko dana uzeo je srebrenu medalju na EP u Sofiji u konkurenciji juniora (+76 kg), pa je na novoj WKF listi i zvanično postao najbolji karatista svijeta u ovoj kategoriji sa ukupno 1.155 bodova.

U ekskluzivnom razgovoru za Kameleon, Čajić je otkrio da se osjeća izvanredno jer je najbolji na svijetu te da je prezadovoljan osvojenom vicešampionskom titulom u bugarskom glavnom gradu.

Možda će Vas zanimati i:

“Poslije dva EP koje sam osvojio u kadetskoj kategoriji, na pripremama sam davao sve od sebe, trudio sam se mnogo i bila mi je ogromna želja da osvojim i prvenstvo u juniorskoj kategoriji. Ta prilika mi je nažalost otišla iz ruke jer sam osvojio drugo mjesto”, istakao je Čajić, inače jedini takmičar u historiji karatea u našoj zemlji koji je tri puta zaredom ušao u finale EP.

Kako nam je otkrio, vrlo će teško za njega biti zadržati čelnu poziciju na svjetskoj rang listi.

“Favoritu je uvijek teže osvojiti neko takmičenje, jer svi gledaju u njega i očekuju najbolje rezultate. Mnogo je lakše nekom neznancu koji dođe na takmičenje, da sve iznenadi i osvoji titulu. To se meni dogodilo 2015. godine. Sada će svi od mene očekivati mnogo, vršit će se pritisak i biće teže odbraniti prvo mjesto”, priznao nam je mladi Lukavčanin.

S obzirom da je karate i službeno postao olimpijski sport, Čajić očekuje da će za tri godine biti ostvaren njegov najveći san.

“Moj san je da uzmem prvu olimpijsku medalju za BiH. Na OI u Tokiju ću imati 20 godina i trudiću se da se kvalifikujem za olimpijadu. Biže jako teško, jer prije te Olimpijade će biti održana tri izborna turnira gdje će samo najboljih 9 karatista izboriti plasman. Moj zadatak je da osvojim te tri svjetske Premijer lige, a onda i olimpijadu. Nadam se da će se to i ostvariti”, zaključio je.

Hamzu Čajića na ljeto očekuje Svjetski kup u Umagu gdje će braniti treću titulu prvaka, a u oktobru i SP u Španiji – na Tenerifima.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button