IstaknutoSportU fokusu
U fokusu

Saopštenje o stanju teniskog kluba “Poštar”

Svrha saopštenja je da se javnost upozna sa stanjem u teniskom klubu “Poštar Tuzla,” ali prije toga i sa kratkim presjekom stanja u teniskim klubovima koji egzistiraju u gradu. U Tuzli postoje četiri kluba: Dramar, Sloboda, Zmaj i Poštar. Svi ovi klubovi svojevremeno su bili vrlo uspješni i po masovnosti i u takmičarskom smislu.

Pod masovnošću prije svega se misli na izuzetno veliki broj djece i omladine koja su trenirala u ovim klubovima. Teniski klub ” Dramar ” je prestao sa radom i ovdje je važno naglasiti da je ovaj klub bio u privatnom vlasništvu te da je sada na terenima predviđenja izgradnja stambenih objekata. Zajedničko za preostala tri kluba je:

Možda će Vas zanimati i:
  • Da su to klubovi u državnoj svojini
  • Zajedničko je da su ti klubovi uzurpirani od strane predsjednika klubova (Sloboda i Zmaj), a da je TK “Poštar” uzurpiran od četiri osobe koje su istovremeno i članovi upravnog odbora i članovi skupštine kluba.

Dokaz o uzurpaciji ovih klubova od strane njihovih predsjednika je i činjenica da je u TK “Sloboda” predsjednik kluba još od 2007. godine pa će tu dužnost obavljati do 2025. godine, umjesto četiri godine koliko traje mandat. Predsjednik u TK “Zmaj” je na toj dužnosti od 1999. godine.

Također, zajedničko za ova tri kluba je da nikada nisu imala manje djece u trenažnom procesu u svojoj historiji, a da TK “Poštar” nema u treningu niti jedno dijete. Sve je ovo posljedica privatizacije ovih klubova od strane pojedinaca, a koji isključivo u istim nastoje ostvariti svoje lične interese i potrebe.

Kada je riječ o TK ” Postar” Tuzla, članovi upravnog odbora su navodno izabrani na te pozicije na izvještajnoj skupštini kluba 09. 03. 2017. godine. Međutim, površnim pregledom zapisnika sa te navodno održane sjednice, lako je bilo uočiti da ista nije ni održana, odnosno da je zapisnik krivotvoren, a kasnije su pronađeni i čvrsti dokazi koji to i potvrđuju. Bez obzira da li je zapisnik krivotvoren ili nije, to će se utvrditi ukoliko bude potrebno pokretanjem krivične prijave protiv pomenute četiri osobe zbog krivotvorenja javne isprave. O stanju u klubu u smislu zakonitosti rada može se uočiti niz grubih narušavanja odredbi Statuta kluba.

  1. Članom 7 Statuta utvrđeni su programski ciljevi u radu kluba, ukupno njih 5. Niti jedan od njih nije realizovan, a naročito važno je naglasiti da je stavom 1 ovoga člana glavni programski cilj kluba okupljanje djece i omladine. Dakle, u  klubu nema djece, a ovi koji vode klub nisu nikada ozbiljnije poduzeli neke mjere da se ovo stanje promijeni.
  2. Članom 8 Statuta kluba utvrđene su djelatnosti kluba i njih je ukupno 7 i nijedna nije realizovana, osim izdavanja teniskog terena i to od 8 do 21 sat uz novčanu naknadu, a da pri tome nikome nije poznato gdje je ta naknada završavala. Jedini koji nisu plaćali naknadu za korištenje terena su članovi upravnog odbora i čini se da je to jedan od glavnih razloga zbog čega su oni došli u klub .
  3. Članom 16 Statuta utvrđeno je: da skupština kluba ima najmanje devet članova, a na pomenutoj sjednici izabrano je njih šest. Stvarno stanje je da skupština kluba ima četiri člana. Također, Statutom kluba je utvrđeno da mandat skupštini, upravnom odboru i predsjedniku kluba traje četiri godine, a s obzirom da su svi oni izabrani 09.03.2017. godine, mandat im je istekao prije godinu dana.
  4. Članom 17 Statuta utvrđeno je, da se skupština kluba mora sastajati najmanje jednom godišnje radi razmatranja izvještaja o radu, uključujuci i finansijski.

Ovi izvještaji nisu razmatrani, jer izvještajne skupštine nisu ni sazivane. Obzirom da su tokom mandata ove grupe prikupljana značajna sredstva od izdavanja igrališta i reklama, a da ista nisu pravdana na godišnjim izvještajnim skupštinama, predstavlja  poseban  razlog za pokretanje zahtjeva za reviziju poslovanja kluba pred nadležnim sudom za predhodnih pet godina zbog namirenja moguće štete zbog netransparentnog poslovanja .

Također treba upoznati javnost sa činjenicom, da je zakonom i statutom kluba, član 33,  utvrđeno  da ukoliko klub nema dovoljan broj članova isti prestaje sa radom. Ovaj  klub nema nijednog člana, a da članovi kluba nisu čak ni članovi skupštine i upravnog odbora kluba. Uzimajući u obzir sve gore navedene činjenice, jednostavno je utvrditi sljedeće, a to je:

Da u klubu nema djece i omladine, da klub nema skupštinu, upravni odbor, predsjednika kluba, da nema nijednog člana kluba u skladu sa Statutom kluba, sa jedne strane, dok sa druge strane zbog grubog kršenja Zakona i Statuta kluba postoji izuzetno opasna mogućnost da bi klub mogao biti ugašen što je i najavljeno od strane nadležnog kantonalnog ministarstva i gradskih vlasti. Da bi se izbjegao ovaj vrlo vjerovatan scenario, grupa onih kojima je važan ovaj klub kao i tenis u gradu, a uz saglasnost nadležnog kantonalnog organa, formirala je inicijativni odbor čiji je zadatak organizovanje vanredne izborne skupštine TK “Poštar” Tuzla .

Na osnovu člana 22, 29 i 30 Statuta TK “Poštar” Tuzla, a zbog grubog kršenja odredbi Statuta kluba: 7, 8, 16, 17 i 33, te opasnosti da radi toga dođe do gašenja kluba, inicijativni odbor saziva vanrednu izbornu skupštinu kluba.

Skupština će se održati 05.03. u 17:00h, Kamernu scena Doma mladih na adresi Dragiše Trifkovića br. 2..

Dnevni red

  1. Izbor članova skupštine kluba

Mole se roditelji, rekreacija, prijatelji i simpatizeri kluba, mediji,  predstavnici kantonalnog Ministarstva za upravu i pravosuđe, predstavnici kantonalnog Ministarstva za kulturu, sport i mlade te predstavnici gradskih vlasti da prisustvuju skupštini kluba.

Za Inicijalni odbor,

Ramiz Delić – Bara.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro