SvijetU fokusuVijesti
U fokusu

Kina tražila od Rusije da odloži invaziju na Ukrajinu do završetka Olimpijade?

Izvještaj zapadnih obavještajnih službi ukazuje da su kineski zvaničnici početkom februara zatražili od visokih ruskih zvaničnika da sačekaju do završetka Olimpijskih igara u Pekingu prije nego što započnu invaziju na Ukrajinu, rekli su američki zvaničnici.

Američki zvaničnici uglavnom smatraju da je izvještaj vjerodostojan, ali njegovi detalji su otvoreni za tumačenje, prema jednom izvoru upoznatom s obavještajnim službama. Iako je zahtjev upućen otprilike u vrijeme kada je predsjednik Vladimir Putin posjetio Peking na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara – gdje se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom – iz izvještaja nije jasno da li je Putin direktno razgovarao o tome sa Xijem, rekao je izvor .

Zvaničnici zapadnih obavještajnih službi koji su u to vrijeme oprezno promatrali Putinovo nagomilavanje na ukrajinskoj granici, očekivali su da bi Putin mogao odgoditi bilo kakvu vojnu akciju do završetka Olimpijskih igara kako ne bi pokvario odnose s Kinom.

Možda će Vas zanimati i:

Nakon sastanka Putina i Xija, Moskva i Peking objavili su zajedničku izjavu o njihovom partnerstvu “bez granica” i osudili širenje NATO-a – ključni stub Putinovog opravdanja za napad na Ukrajinu.

Ta izjava je podigla zabrinutost Zapada oko rastućeg saveza između Kine i Rusije.

Liu Pengyu, glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu, rekao je: “Tvrdnje spomenute u relevantnim izvještajima su špekulacije bez ikakve osnove i imaju za cilj prebacivanje krivice.”

CNN je zatražio komentar od ruske ambasade u Washingtonu.

New York Times je prvi objavio postojanje izvještaja.

Izvor
N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro