BiHVijesti

Podignuta optužnica protiv 11 osoba za zločine protiv čovječnosti na području Zvornika










Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv 11 osoba za zločin protiv čovječnosti na području Zvornika.

Optužnica je podignuta protiv: Vidoja Blagojevića, rođenog 1950. godine u Bratuncu, ranije osuđivanog u MKSJ, državljanina BiH i R Srbije; Ivana Arapovića zvanog „Šicer“, rođenog 1964. godine u  Zvorniku, državljanina BiH i R Srbije; Milana Arapovića zvanog „Top“, rođenog 1962. godine u Zvorniku, državljanina BiH i R Srbije; Koste Pejića zvanog „Burek“, rođenog 1961. godine u Zvorniku, državljanina BiH; Bože Radića zvanog „Bobo“, rođenog 1953. u Zvorniku, državljanina BiH; Mile Savića zvanog „Cuko“, rođenog 1964. godine u Zvorniku, državljanina BiH i R Srbije; Mile Blagojevića zvanog „Patak“, rođenog 1966. godine u Zvorniku, državljanina BiH; Ljubiše Pejića zvanog „Čađo“, rođenog 1964. godine u Zvorniku, ranije osuđivanog, državljanina BiH; Steve Vasiljevića zvanog „Kuružnjak“, rođenog 1962. u Osmacima, državljanina BiH; Branka Pejića, rođenog 1964. godine u Zvorniku, ranije osuđivanog, državljanina BiH i Verice Radović, rođene 1955. godine u Loznici, državljake BiH i R Srbije.

 

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog prema civilnom stanovništvu bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, krajem mjeseca maja i početkom mjeseca juna 1992. godine, od kojih su svi, osim Radović i Blagojevića, bili pripadnici Karakajske čete u sastavu TO Zvornik, a kasnije  Zvorničke brigade VRS, te su svi postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Prema navodima optužnice, optuženi od broja 2. do broja 10., su zajedno i sa drugim osobama, u svojstvu stražara u Tehničko-školskom centru u Karakaju sudjelovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema  oko 700  bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina, koji su nakon odvajanja od žena, djece i staraca u Bijelom Potoku, odvedeni u nezakonito zatočenje u TŠC Karakaj,  te nesprečavanju ubistava i prisilnog nestanka najmanje 150  civila bošnjačke nacionalnosti koji su tu bili nezakonito zatvoreni.

Zatvorene civile, prema navodima optužnice, optuženi su u dva navrata tukli pri čemu su civili morali proći kroz formirani špalir, te su ih ovi optuženi zatim čuvali u nečovječnim uslovima, pri čemu su civili bili premlaćivani i zlostavljani na različite načine, i na taj način su žrtvama nanesne velike patnje, kao i ozbiljne fizičke i psihičke povrede.

U optužnici se navodi da je od posljedica nečovječnih uslova preminulo 20-ak civila, te da stražari također nisu spriječavali ubistva zatvorenika od strane poznatih i nepoznatih vojnika unutar prostorija gdje su ih stražari čuvali, niti su stražari spriječavali izvođenja zatvorenih civila u nepoznatom pravcu od kada se mnogima od njih gubi svaki trag, te posmrtni ostaci većeg broja ubijenih civila ni do danas nisu pronađeni.

Posmrtni ostaci pronađenih ubijenih civila su uglavnom ekshumirani iz jedne od najvećih masovnih grobnica u BiH, lokalitetu Crni Vrh kod Zvornika, tako da je do sada pronađeno i identificirano oko 420 žrtava odvedenih na Bijelom Potoku 1.6.1992. godine, a oko 240 žrtava, do danas nisu pronađeni.

Prema navodima optužnice, optuženi Vidoje Blagojević se tereti da je, u svojstvu komandanta Zvorničke brigade VRS, kao nadređena osoba, propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, prisilni nestanak i ubistva ovih zatvorenih bošnjačkih civila, odnosno propustio je da poduzme nužne i razumne mjere s ciljem pokretanja postupka za kažnjavanje učinilaca navedenih krivičnih djela.

Optužena Vrica Radović se tereti da je svjesno i voljno, pucajući iz neposredne blizine ubila dvojicu zarobljenika iz lične osvete.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati saslušanjem 129 svjedoka, među kojima i 7 zaštićenih svjedoka, saslušanjem vještaka vojne struke i korištenjem preko 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH .



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button