Totalno pozitivna ličnost godine

RAZA NACIONALE: Legenda bosanskohercegovačke košarke
PROFIL KANDIDATKINJE: 
RAZIJA MUJANOVIĆ 
KATEGORIJA: ŽIVOTNO DJELO 
MJESTO: TUZLA

 

Razija Mujanović je bivša internacionalno priznata bosanskohercegovačka košarkašica. U bivšoj Jugoslaviji igrala je za košarkaški klub Jedinstvo Aida, za košarkašku reprezentaciju Jugoslavije i BiH, a nakon toga je razvila i impresivnu košarkašku karijeru u inozemstvu, igrajući za mnoge strane klubove iz Europe i svijeta, te pobjeđujući na ogromnom broju državnih, europskih i olimpijskih natjecanja.

Možda će Vas zanimati i:

Poznate talijanske sportske novine La Gazzetta dello Sport čak su je tri puta proglasile najboljom košarkašicom u cijeloj Europi, a uvrštena je i u Kuću slavnih Internacionalne košarkaške organizacije FIBA-e. S obzirom na sva ta postignuća, nije pretjerano za reći kako je Razija jedna od najpriznatijih košarkašica s Balkana.

Nakon čitavog desetljeća u kojem se osjećala zaboravljenom, malo košarkaške i kozmičke pravde ipak ju je sustiglo 2019. godine, kada je imenovana na poziciju tim-menadžerke ženskih košarkaških selekcija BiH. Njena biografija i bez toga je već nadasve impresivna, ali ovaj korak dolazi kao novi veliki poklon košarci Bosne i Hercegovine, u čijim se redovima napokon našla osoba koja je svoju funkciju pošteno zaslužila. Rezultati nisu izostali – na ovogodišnjem Eurobasketu za žene BiH je ušla u prvih pet reprezentacija prvenstva i izborila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo dogodine u Australiji.

U karijeri ovjenčanoj brojnim sportskim uspjesima i priznanjima, kao vrhunce Razijine karijere svakako treba istaknuti njezinu trostruku titulu najbolje košarkašice Europe koju joj je dodijelio najčitaniji talijanski dnevni list, sportske novine La Gazzeta dello Sport. Prvi put je ovo priznanje dobila 1991. godine, a zatim još dva puta – 1994. i 1995. godine. Godine 2007. domaće tiskovine Dnevni Avaz i Avazov Sport dodijelile su joj titulu sportske ličnosti godine.

Uz to, dobila je i mnoga druga bosanskohercegovačka sportska priznanja, od kojih možemo izdvojiti titulu „Najeuropljanka BiH“, Nagradu za životno djelo Nezavisne agencije, Europskog udruženja menadžera i časopisa Euromanager, titulu „Super žena“, nagradu „Za životno djelo“ Sportskog saveza Grada Tuzle, nagradu „Ponos nacije“, priznanje „Za doprinos u razvoju i promociji sporta“, titulu „Ambasador sporta“, itd. Također, ova je košarkašica 2017. godine u Ženevi uvrštena u Kuću slavnih Internacionalne košarkaške organizacije FIBA-e zajedno s probranim društvom domaćih i stranih košarkaških velikana poput Tonija Kukoča, Dušana Ivkovića, Shaquille O'Neala, Mickeya Berkowitza, Valdisa Valtersa, Pero Camerona i legendarne postave tzv. „Dream Teama“.

Razija Mujanović je kandidatkinja za Totalno pozitivnu ličnost godine u kategoriji Životno djelo. 

Za Raziju glasajte klikom OVDJE

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button