Svijet

Bivšeg predsjednika iz kuće odveli u lisicama, optužen je za trgovanje drogom i oružjem (VIDEO)

Juan Orlando Hernandez
Bivši honduraski predsjednik Juan Orlando Hernandez izveden je iz svog doma u lisicama nakon što ga je lokalna policija privela na zahtjev SAD-a gdje je optužen za trgovanje drogom i oružjem.

Hernandez je bio predsjednik Hondurasa od januara 2014. godine sve do 27. januara ove godine, a prema američkim vlastima, učestvovao je u trgovini drogom od 2004. pa sve do ove godine.

SAD su podnijele zahtjev za izručenjem Hernandeza zbog osnovane sumnje kako je svo to vrijeme bio dijelom organizacije koja je primala tone kokaina koje su dolazile iz Kolumbije i Venezuele te ga potom prebacivala u SAD.

Bivši predsjednik je primio milione dolara mita kako bi zaštitio švercere od istraga i optužbi.

Ortužbe za korištenje oružja odnose se na nošenje, korištenje ili pomaganje i podržavanje korištenja vatrenog oružja koje se odnosilo i na automatsko oružje.

Desničara Henandeza prije 20 dana zamijenila je ljevičarka Xiomara Castro, a zahtjev Washingtona za izručenjem u potpunoj je suprotnosti u odnosu na vrijeme kada je bio na vlasti, jer ga je tokom tih osam godina američka vlada smatrala važim saveznikom u Centralnoj Americi.

“Vlada je ovime pokazala svoju odlučnost u poštivanju zakona”, rekao je honduraski ministar sigurnosti Ramon Sabillon proglasivši Hernandezovom uhićenje “historijskim događajem”.

O mogućem Hernandezovu izručenju SAD-u odlučit će honduraski Vrhovni sud, a očekuje se kako će odlula biti donesena za dva do tri mjeseca.Izvor
Fokus.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button