Svijet

Bivšeg predsjednika iz kuće odveli u lisicama, optužen je za trgovanje drogom i oružjem (VIDEO)

Juan Orlando Hernandez
Bivši honduraski predsjednik Juan Orlando Hernandez izveden je iz svog doma u lisicama nakon što ga je lokalna policija privela na zahtjev SAD-a gdje je optužen za trgovanje drogom i oružjem.

Hernandez je bio predsjednik Hondurasa od januara 2014. godine sve do 27. januara ove godine, a prema američkim vlastima, učestvovao je u trgovini drogom od 2004. pa sve do ove godine.

Možda će Vas zanimati i:

SAD su podnijele zahtjev za izručenjem Hernandeza zbog osnovane sumnje kako je svo to vrijeme bio dijelom organizacije koja je primala tone kokaina koje su dolazile iz Kolumbije i Venezuele te ga potom prebacivala u SAD.

Bivši predsjednik je primio milione dolara mita kako bi zaštitio švercere od istraga i optužbi.

Ortužbe za korištenje oružja odnose se na nošenje, korištenje ili pomaganje i podržavanje korištenja vatrenog oružja koje se odnosilo i na automatsko oružje.

Desničara Henandeza prije 20 dana zamijenila je ljevičarka Xiomara Castro, a zahtjev Washingtona za izručenjem u potpunoj je suprotnosti u odnosu na vrijeme kada je bio na vlasti, jer ga je tokom tih osam godina američka vlada smatrala važim saveznikom u Centralnoj Americi.

“Vlada je ovime pokazala svoju odlučnost u poštivanju zakona”, rekao je honduraski ministar sigurnosti Ramon Sabillon proglasivši Hernandezovom uhićenje “historijskim događajem”.

O mogućem Hernandezovu izručenju SAD-u odlučit će honduraski Vrhovni sud, a očekuje se kako će odlula biti donesena za dva do tri mjeseca.Izvor
Fokus.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button