Lifestyle

TUZLA: Besplatno mjerenje šećera i krvnog pritiska










Svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet miliona ljudi, a 40 posto oboljelih ne zna da ima šećernu bolest. Ovogodišnje obilježavanje 14.11. – Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je posvećeno prevenciji i liječenju žena.

Da je riječ o bolesti koja poprima razmjere epidemije, pokazuju i procjene Međunarodne dijabetičke federacije da će u razdoblju od 2015. do 2040. godine broj oboljelih od dijabetesa u svijetu sa 415 miliona porasti na 642 miliona. Među oboljelima je 199 miliona žena, s projekcijom da će se do 2040. godine ukupan broj oboljelih žena povećati na 313 miliona.

Prema podacima Udruženja oboljelih od dijabetesa u FBiH, u Bosni i Hercegovini je do 2016. registrovano oko 336.000 osoba sa šećernom bolesti.

Udruženje medicinskih sestara i tehničara u Federaciji Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i kompanijom Bingo d.o.o. Tuzla obilježiti Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Besplatnim mjerenjem nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i dijeljenjem promotivnih materijala će biti obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa na dvije lokacije u Tuzlanskom kantonu, i to:

– Bingo City Centar Tuzla od 12:00 do 13:30 sati

– Objekat mjesne zajednice Kiseljak (Općina Tuzla) od 1000 do 1200 sati



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button