Tuzlanski kanton

Ovo su imena potencijalnih ministara u Vladi TK

Skupština Tuzlanskog kantona danas će na sjednici hitnog karaktera razmatrati Odluke o izboru i imenovanju članova radnih tijela i Odluku o potvrđivanju imenovanja Vlade TK.

Obzirom da skupštinska većina koja je predložila imena kadidata za ministre Vlade mandatara Irfana Halilagića (SDA), proteklih dana nije licitirala imenima, interesovanje javnosti za imena budućih ministara pred sjednicu je veće nego ikad.

U novoj Vladi TK prema svemu sudeći će se naći tri ministra iz Vlade koju je smijenila bivša većina SDP-PDA-NS-SBB. Nova-stara ministrica zdravstva bi trebala biti Dajana Čolić (DF), Mustafa Šakić (SD) će se vratiti na poziciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a Suad Mustajbašić (SDA) na poziciju ministra finansija.

Iz redova Socijaldemokrata drugi ministar je Emir Begić, sadašnji pomoćnik gradonačelnika Lukavca Edina Delića i nezvanično bi trebao rukovoditi ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja.

Iz redova Demokratske fronte dolazi i ministrica kulture, sporta i mladih, a radi se o Ivani Mijatović iz Živinica.

Mirsad Muhamedbegović je prijedlog Stranke za BiH za ministra za rad, socijalnu politiku i povratak, a ova stranka će dobiti još jedno ministarsko mjesto, tačnije imat će ministricu iz svojih redova.

SDA pored spomenutog premijera i ministra finansija imat još pet ministara, mežu kojima su dr.sc. Ahmed Omerović (nauka i obrazovanje), Edin Duraković (privreda), Hajrudin Mehanović (MUP), Zoran Blagojević, sadašnji savjetnik Fadila Novalića (boračka pitanja) i Senada Dizdarević, pomoćnica načelnika općine Banovići, Bege Gutića (pravosuđe).

Sjednica na kojoj će se zastupnici izjasniti o imenovanju Vlade TK bit će održana u ponedjeljak, 28.02.2022. godine u 13 sati u Plavoj sali BKC TK u Tuzli.Izvor
Tuzlainfo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button