Kultura

Mladi Tuzle slave punoljetstvo ostvarenih snova
Prvog marta 2022. godine, u organizaciji Udruženja „Mladi Tuzle“ i Pozorišta mladih Tuzle, u Tuzli počinju 18. Dani Mladih Tuzle pod motom „Punoljetstvo ostvarenih snova“.

Manifestacija će trajati od 1.3. do 9.4.2022. godine u okviru koje će se ukupno realizovati 21 događaj iz kulture, umjetnosti, odgoja, obrazovanja, edukacije i informisanja i tako obilježiti 18 – ta godišnjica uspješnog postojanja i rada Mladih Tuzle koji su za osamnaest godina postojanja i rada producirali 91 pozorišnu predstavu, odigrali 1118 repriznih izvođenja za oko 200 000 publike igrajući na 45 različitih scena u Evropi, dobili 35 prvih nagrada na festivalima u regiji, pokrenuli rad Dramskog, Filmskog, Plesnog, Baletnog, Muzičkog i Pjevačkog studija Mladih Tuzle, u svoj rad aktivno uključili 8500 djece, mladih i odraslih, osnovali Srednju „Savremeno – umjetničku školu“ Tuzla. U organizaciju manifestacije „18. Dani Mladih Tuzle“ aktivno je uključeno 45 volontera, lidera i saradnika, a u manifestaciji direktno učestvuje 210 osoba.

Manifestacije će biti svečano otvorena premijernim izvođenjem predstave „Hanka“ u kojoj igra 35 osoba. Pozorišni komad, izrastao iz istoimene Samokovlijine pripovijetke adaptirane za potrebe scenskog izvođenja, izazov je tranzicijskog društva, urušenih postulata vrijednosti i potreba redatelja da propita, sagleda, oslušne i osjeti Samokovlijin jezički izraz. Na postavku „Hanke“ na sceni Pozorišta mladih Tuzle, a u povodu obilježavanja punoljetstva Mladih Tuzle, odvažila se ekipa glumaca, pjevača, plesača i muzičara na čelu s Adnanom Mujkićem. Kako drugačije nego koloritno obogaćeno, urnebesno, živahno. Epicentar dramske radnje čini Hankina potreba da ostavi trag u društvu i osvijesti muškarca da žena nije kupoprodajni ugovor, niska đerdana, svojina, rekvizit u rukama vrhovnog autoriteta, nego da je žena, čovjek!

Ovo je predstava koja dvoslojno propituje odnos moje/tvoje, praćena tihim, užarenim, neverbalnim činom nepodnošenja između žene i žene. Motiv ljubavi kao krčag iz kojeg teče otrov, podriva tenziju, rovari po kaldrmi kojom Hanka pleše, sporadično je oružje bez metala, tihi ubica koji za svoj čin ne štedi strpljenje.

„Hanka“ je žena, Isakovim perom sačuvana od zaborava, redateljskim zahvatom usmjerena ka uočavanju devijantnih oblika ponašanja, nasilja u porodici, sveprisutne poligamije. Iskorak u dramskim varijacijama čini prostor dat piscu kao vrelo iz kojeg izlazi oživotvorena istina, dramska uobrazilja i jedan skrušeni simbol obostrane tragične sudbine lika i/čovjeka, sužnja umjetnosti.

Premijerna izvođenja predstave „Hanka“ zakazana su za utorak, 1.3. i srijedu, 2.3.2022. godine, a reprizna za nedjelju, 6.3. i ponedjeljak, 7.3.2022. godine u 20.00 sati. Svi događaji realizuju se na sceni Pozorišta mladih Tuzle uz podršku Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla i Centra za kulturu Tuzla.

Informacije i rezervacije na broj telefona 061/365-600

Mladi Tuzle – Mjesto sigurnog odrastanjaKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button