SvijetU fokusuVijesti

Uredba EU koju su Vlada i Vučić odbili: Šta tačno piše u dokumentu

Kako saznaje Nova.rs, Vučić je na jučerašnjem sastanku u Nemanjinoj insistirao da članovi Vlade Srbije odbiju uredbu Vijeća Evropske unije upućenu Srbiji, dok o eventualnim sankcijama Rusiji nije bilo govora.

“Uredba Vijeća (EU) 2022/259 od 23. februara 2022. o izmjenama i dopunama Uredbe (EU) br. 269/2014 u vezi sa restriktivnim mjerama u pogledu radnji koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”, navodi se u dokumentu koji je Vlada Srbije odbila da usvoji.

Možda će Vas zanimati i:

Šta predviđa Uredba Saveta EU

Reč je o dokumentu koji je Vijeće EU usvojilo 23. februara.

“Dana 23. februara 2022. Vijeće je usvojilo Odluku (CFSP) 2022/265 o izmjeni Odluke 2014/145/CFSP i o uvođenju mehanizma derogacije za određene operatere koji potpadaju pod zamrzavanje sredstava i zabranu stavljanja na raspolaganje sredstava i ekonomskih resursa. Te izmjene spadaju u djelokrug Ugovora i stoga su regulatorne mjere na nivou Unije neophodne za njihovu primjenu, posebno u cilju obezbjeđivanja njihove jedinstvene primjene u svim državama članicama”, navodi se u dokumentu.

Foto: Alla Simacheva / Panthermedia / Profimedia / Shutterstock

Prvi paket sankcija EU protiv Rusije obuhvata mjere protiv onih koji su umiješani u „nezakonitu odluku“ i banaka koje finansiraju ruske vojne i druge operacije na teritorijama Donjeck i Luganjsk.

Također su predložene mjere usmjerene na sposobnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU u cilju ograničenja finansiranja „eskalacione i agresivne politike“ i mjere usmjerene na trgovinu dva separatistička regiona sa EU, kako bi „odgovorni jasno osjetili ekonomske posljedice svojih nezakonitih i agresivnih djela“.

Na listi sankcija je 351 predstavnik ruske Dume koji je glasao za priznavanje regiona, kao i 27 pojedinaca i entiteta, gdje se obuhvataju donosioci odluka, predstavnici odbrambenog sektora i finansijske institucije koje su podržavale ruske operacije.

EU od Srbije očekuje da se uskladi sa uredbom

Portparol EU Peter Stano rekao je da se od „zemalja u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama EU“.

Foto:Screenshot/Youtube/EU Debates

„Srbija je zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi sa odlukama EU u domenu spoljne i bezbjednosne politike“, dodao je Stano.

Podsjetimo, iza većinske odluke da se odbije prijedlog EU da Srbija apeluje na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine nisu stali ministri iz redova SPS, Branko Ružić i Novica Tončev, koji su tokom glasanja ostali suzdržani, ali ni ministrice Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović koje su glasale ZA. Svi ostali su bili protiv.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bi trebalo danas da saopšti ovaj stav javnosti, nakon još jedne sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost i sastanka sa patrijarhom Porfirijem, sa kojim će takođe razgovarati o situaciji u Ukrajini.

Izvor
Nova.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro