Sport

Rat se odrazio i na sport, ovo su prve najvažnije sankcije RusijiRatni sukob Rusije i Ukrajine već u prvim danima imao je ogroman utjecaj na sport, a generalni stav iz svijeta ove društvene sfere je da se sukob treba što je prije moguće zaustaviti i s tim u vezi donesene su i neke odluke na štetu ruskog sporta.

Tako je među prvima donesena odluka da se finale Lige prvaka neće igrati u ruskom Sankt Peterburgu, a umjesto toga krovna kuća evropskog fudbala odredila ja Pariz kao novog domaćina finala koje će se igrati 28. maja.

Možda će Vas zanimati i:

UEFA je tako prva pokazala Rusiji da neće imati milosti u odlukama i sportskim sankcijama zbog invazije ove države u Ukrajinu, a zbog svega spomenutog u opasnosti je i fudbalska reprezentacija koja u martu igra baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo.

S tim u vezi će sigurno biti veoma zanimljivo vidjeti koliko UEFA može daleko otići u svojim rigoroznim odlukama te da li će zbog svega što se dešava kazniti i fudbalsku reprezentaciju.

Naime, tačno za mjesec dana, 24. marta, Poljska bi trebala gostovati kod Rusije u Moskvi, dok bi u slučaju pobjede ruski fudbaleri bili domaćini i 29. marta kada bi igrali ključnu utakmicu za odlazak na SP protiv pobjednika dvoboja Švedske i Češke koji se igra u Stockholmu. Poljski, češki i švedski fudbalski savezi složni su oko toga da ne žele gostovati u Rusiji.

Također, donesene su i dvije odluke o prekidu sponzorstava s ruskim kompanijama, a nakon što je prvi Schalke 04 raskinuo saradnju s Gazpromom, inače generalnim sponzorom kluba te kompanijom koja je ispisana na prednjoj strani dresa, danas je i Manchester United raskinuo ugovor sa Aeroflotom, također ruskom firmom.

Iako je prvobitno bila u kalendaru za 2022. godinu, utrka Formule 1 u Rusiji se neće održati. Kako je zvanično saopćeno, nakon sastanka vodstva šampionata je donesena odluka o neodržavanju utrke za Veliku nagradu Rusije, a razlog je napad ruskih snaga na Ukrajinu. Utrka u Rusiji se trebala voziti 25. septembra.

Također, imamo i primjer košarkaške reprezentacije BiH koja zbog vanrednog stanja u Litvaniji nije otputovala na drugi meč protiv ove selekcije, a koji se u nedjelju trebao igrati u okviru 4. kola. Takvih situacija u Evropi je sve više i više i također će biti interesantno pratiti koliko će sve to imati utjecaj na regularnost takmičenja.

Treba reći i to da su gore spomenute odluke samo prve koje su donesene na štetu ruskog sporta i da bi u narednim danima, a ukoliko se invazija na Ukrajinu nastavi, one mogle biti još znatno rigorozije, posebno na bazi klupskog takmičenja.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button