Svijet

Erdogan: NATO je trebao poduzeti odlučniji korak umjesto pukih osuda

Turski predsjednik

“NATO je trebao poduzeti odlučniji korak kada je u pitanju ruska vojna intervencija u Ukrajini”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak.

Erdogan je kritikovao zapadnjački stav o ruskom napadu na Ukrajinu, rekavši da i dalje daje savjete kao što je nudio “mnogo savjeta do danas”.

Možda će Vas zanimati i:

Obraćajući se novinarima nakon molitve petkom (džuma) u Istanbulu, predsjednik je rekao kako Evropska unija, kao i sve druge zapadne koncepcije, nažalost, trenutno (u Ukrajini) nisu zauzele ozbiljan i odlučan stav, javlja Anadolu Agency.

Na primjedbe ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog da su ostavljeni da se bore “sami”, Erdogan je rekao da savjet Zapada i neuspjeh da pokaže odlučan stav “nije u skladu s prijateljstvom ili solidarnošću”.

Ranije danas, Zelenski je rekao u videoporuci podijeljenoj jutros na društvenim mrežama kako Ukrajina brani svoju državu sama, a da najmoćnije svjetske sile gledaju izdaleka.

Kasnije tokom dana, NATO će održati virtuelni sastanak čelnika država i vlada saveza kako bi razgovarali o posljedicama ruskog napada na Ukrajinu, a sastanku će prisustvovati i turski predsjednik.

“To se ne bi smjelo pretvoriti u puki niz osuda, NATO bi trebao biti odlučniji”, poručio je Erdogan, misleći na summit NATO-a.

Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button