Svijet

Angela Merkel oštro osudila napad na Ukrajinu

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila ruski napad na Ukrajinu i dala punu podršku aktualnom kancelaru Olafu Scholzu u njegovim nastojanjima da zaustavi akciju Vladimira Putina.

“Moje misli su s ukrajinskim narodom”

“Ovaj agresivni rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u historiji Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja je najoštrije osuđujem,” rekla je Angela Merkel. Kazala je kako u ovom trenutku suosjeća s ukrajinskim narodom i njegovim vodstvom.

“Moje misli i solidarnost u ovim groznim trenucima su s ukrajinskim narodom i vladom predsjednika Volodimira Zelenskija,” rekla je bivša njemačka kancelarka.

Izrazila je punu podršku naporima vlade njezinog nasljednika Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) da zajednički s Evropskom unijom, SAD-om, partnerima u grupi G7 i NATO-u pruže otpor napadu predsjednika Putina.

Merkel je zabrinuta

“Sa zabrinutošću pratim razvoj događaja,” rekla je Merkel. Ona je dodala kako ovaj put, za razliku od 2014. kada je, u vrijeme dok je ona bila kancelarka, Putin okupirao Krim, ovaj napad pogađa čitavu Ukrajinu, navodi Hina.

Angela Merkel se u prošlosti zalagala za održavanje dijaloga s Moskvom te je isto tako podržavala privredni projekt plinovoda Sjeverni tok 2. Od odlaska u penziju početkom decembra Merkel izbjegava izjašnjavati se o aktualnim temama.Izvor
Slobodna-bosna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button