BiH

Mreža za izgradnju mira poziva one koji imaju saznanja o nestalim osobama u BiH da to otkriju










Udruženje Mreža za izgradnju mira saosjeća sa porodicama koje i dan danas tragaju za svojim najmilijim, iskazuje nadu da će uskoro biti pronađeni posmrtni ostaci žrtava, koji još uvijek nisu pronađeni, te da će svaka nestala osoba naći svoj konačni smiraj, a porodice nestalih utjehu, saopćeno je danas iz ovog udruženja povodom 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba.

Prošlo je 28 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, a i dalje se traga za više od 7.000nestalih osoba. Porodice nestalih osoba ne znaju ni danas gdje se nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih, navodi se u saopćenju Mreže za izgradnju mira.

Možda će Vas zanimati i:

Na današnji dan, brojne organizacije poput UN-a, Amnesty Internationala i Međunarodnog
komiteta Crvenog križa igraju aktivnu ulogu u podizanju svijesti da prisilni nestanci
predstavljaju zločin i da se ne trebaju koristiti kao sredstvo za rješavanje sukoba. Međunarodni dan nestalih osoba je prilika da se istakne rad tih institucija, poveća javna svijest na ovu temu, prikupe donacije i okupe volonteri/volonterke.

Udruženje Mreža za izgradnju mira pridružuje se ovim organizacijama te saopćenjem za
javnost pokušava da građanima BiH ukaže na problematiku nestalih osoba u Bosni i
Hercegovini, poručuju iz ovog udruženja.

Mreža za izgradnju mira, također,  poziva sve one koji imaju saznanja o nestalim osobama
u BiH da ta saznanja i otkriju, da bi nestale osobe našle svoj konačni smiraj.

Mreža za izgradnju mira je koalicija koja okuplja više od 240 članica, organizacija i škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Sa ciljem da gradi održivi mir, čini dugogodišnje sveobuhvatne napore ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH te teži ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bosanskohercegovačkog društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button