Svijet

Medvedev: Dobrodošli u svijet gdje će Evropljani gas plaćati 2.000 eura
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev komentirao je odluku Njemačke da privremeno obustavi puštanje u rad projekta Sjeverni tok 2 te je poručio kako će ta odluka imati višestruke posljedice po Evropu.

U obraćanju javnosti, Medvedev ističe kako će se obustava Sjevernog toka 2 odraziti prije svega na cijenu plina u Evropi.

“Njemački kancelar Olaf Scholz izdao je naredbu za zaustavljanje procesa certificiranja gasovoda Sjeverni tok 2. Dobrodošli u hrabi novi svijet u kojem će Evropljani vrlo brzo plaćati 2.000 eura za 1.000 kubnih metara prirodnog gasa,” rekao je Medvedev.

“Kao reakcija na ruske aktivnosti u Ukrajini, savezna vlada zaustavlja projekt gasovoda Sjeverni tok 2. Bez tog certifikata, Sjeverni tok 2 ne može početi s radom,” pojašnjavaju njemački mediji.

Kako navodi Frankfurter Allgemeine Zeitung, Scholz je danas zatražio od Ministarstva ekonomije da povuče postojeći izvještaj o analizi sigurnosti snabdijevanja koji predstavlja ključni dokument u certifikaciji Sjevernog toka 2.

“Možda zvuči tehnički, ali to je neophodan administrativni korak bez kojeg se gasovod ne može certificirati. Bez certifikacije, Sjeverni tok 2 ne može biti pušten u rad”, rekao je Scholz.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button