Covid-19Svijet

Slovenija ukinula većinu mjera: Covid-potvrde, samotestiranje učenika,…

Poboljšanje epidemiološkog stanja

U Sloveniji je u ponedjeljak, zbog poboljšanog epidemiološkog stanja, ukinuta većina zaštitnih mjera uključujući covid potvrde, koje su ostale vrijediti samo za najizloženije institucije.

Ostale su na snazi najosnovnije mjere. Covid potvrde i dalje su potrebne u bolnicama, domovima za starije i još nekim ustanovama s rizičnim skupinama, dok se u školama više neće provoditi testiranje, no učenici i učitelji morat će nositi maske koje su obavezne i u svim javnim zatvorenim prostorima.

Možda će Vas zanimati i:

Ukinuta su i ograničenja u broju osoba prilikom okupljanja, a na snazi ostaju osnovne protuepidemijske i higijenske mjere: distanca, dezinfekcija, ventilacija prostorija.

Isto su tako ukinuta ograničenja za privredne, ugostiteljske i druge djelatnosti.

Slovenski mediji navode da su epidemiolozi vladu upozorili na potreban oprez pri ponovnom otvaranju, nakon što su covid potvrde u većini djelatnosti bile potrebne od septembra prošle godine, jer se situacija može promijeniti.

Vladi smo i dalje na raspolaganju sa svojim savjetima glede postupnog i sigurnog popuštanja mjera, kazala je za medije epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi stručnu tim za Covid-19.

U Sloveniji je u protekla 24 sata uz 35.000 PCR i brzih testova potvrđeno 2008 infekcija koronavirusom, 259 manje nego prethodni dan i 1.629 manje nego prije sedam dana, objavio je u ponedjeljak Nacionalni institut za javno zdravstvo (NIJZ).

Smanjuje se i dalje broj aktivnih zaraza, pa ih je sada 79.662, što je 3.515 manje nego dan ranije. Sedmodnevni prosjek potvrđenih slučajeva dnevno smanjen je na 4.019, a 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je trenutno 3.776, za 166 manja u odnosu na nedjelju.

Jednom dozom vakcine protiv Covida-19 vakcinisane su 1.263.534 osobe, a svim potrebnim dozama njih 1.217.532, odnosno 57,7 posto populacije.

U bolnicama je u nedjelju bilo 703 oboljelih od Covida-19, od čega 110 na intenzivnim odjelima, dok se broj preminulih sa 19 umrlih u zadnja 24 sata povećao na 6.203.Izvor
Hr.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button