Totalno pozitivna ličnost godine

Šahbaz Jusufović: Profesor od kojeg su učile stotine muzičara

PROFIL KANDIDATA: 
ŠAHBAZ JUSUFOVIĆ
KATEGORIJA: ŽIVOTNO DJELO
MJESTO: TUZLA

Šahbaz Jusufović je rođen 5. juna 1949. god. u Tuzli. Osnovnu školu je završio u S.Hanu, a Srednju muzičku školu u Tuzli – teoretski i instrumentalni odsjek – harmonika. Godine 1970. upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu gdje stječe zvanje profesor teoretskih muzičkih predmeta.

Cijeli radni vijek (1972-2013) proveo je u Muzičkoj školi Tuzla. Od 1994. do 1999. godine radio je i u Učiteljskoj školi Tuzla. Bio član brojnih kulturno-umjetničkih društava, a jedan je od osnivača Udruženja sevdalija Grada Tuzla.

Želio je da objavljivanje antologije “Hiljadu i jedna sevdalinka i pjesme za sva vremena” , na kojoj je radio punih 50 godina, ostavi trajni zapis o našoj sevdalinci. Ujedno želi da ta knjiga ode na sve kontinente jer muzika ima univerzalnu misiju a to je da spaja ljude ma koliko bili različiti. “Sevdalinka je dragulj bosanskohercegovačke kulturne baštine i zaslužuje posebno mjesto u cijelom svijetu.”

Neka od njegovih postignuća: 

Tokom radnog vijeka izveo plejadu učenika – harmonikasa koji su osvajali brojne nagrade na drzavnim i međunarodnim takmičenjima;
U Učiteljskoj školi Tuzla vodio orkestar od 40 harmonikaša i hor od 150 djevojaka;
Bio direktor Osnovne muzičke škole Tuzla od 1980. do 1986. i od 2005. do 2011. godine;
Za svoj rad dobio brojne nagrade i priznanja među kojima:
Nagrada JU Učiteljska škola Tuzla, Plaketa i druga priznanja Osnovne muzičke škole Tuzla, Povelja Udruženja građana muzičkih pedagoga BIH, Zlatna medalja Udruženja KUD-ova SRBIH.
Jedan od mojih najvećih životnih i profesionalnih uspjeha je antologija sevdaha u dva toma “Hiljadu i jedna sevdalinka i pjesme za sva vremena” koja je objavljena 2016. godine.

Šahbaz Jusufović je kandidat za Totalno pozitivnu ličnost godine u kategoriji Životno djelo. 

Glasajte za Šahbaza klikom OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button