BiH

Čovićeva opozicija: Izmjene izbornog zakona su kozmetika, Hrvatima treba više

Zaključci usvojeni na vanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u subotu recikliranje su prethodnih zaključaka i poruka – kazao je danas u Mostaru Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS), stranke koja je najglasnija opozicija HDZ-u.

Dodao je kako su izmjene Izbornog zakona samo kozmetika te da Hrvatima u BiH treba puno više.

Također smatra da u ovom trenutku ne treba donositi zaključke nego odluke.

“Okvirni Sporazum za Federaciju potpisan 1. marta 1994. godine u Washingtonu jasno je definirao da će Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi, zajedno s ostalim građanima, urediti unutarnju strukturu područja s većinski bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u Republici Bosni i Hercegovini u Federaciji BiH, koji će se sastojati od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima,” podsjetio je Raguž.

Smatra kako je nametanjem međunarodne zajednice narušen dogovoreni unutarnji ustroj u duhu navedenog sporazuma te da, prije razgovora o izmjenama Izbornog zakona, “treba razgovarati o ustavnim reformama i administrativnom preustroju BiH”.

Uz to, navodi kako je traženje kompromisa u situaciji “kada smo na podu i kada nas gazi, podređivanje okolnostima u kojima se Federacija želi učiniti bošnjačkim entitetom”.

“Bosna i Hercegovina je ogroman birokratski aparat koji će eutanizirati sam sebe. Imamo deset županija, premijera, vlada, zavoda… S našim prijedlogom administrativnog preuređenja godišnja ušteda na nivou Federacije bila bi oko pola milijarde maraka,” ocijenio je predsjednik HRS-a.

Upitan o očekivanjima nastavka pregovora političkih predstavnika o izmjenama Izbornog zakona, kazao je kako do dogovora neće doći.

Političke poruke u ovom trenutku trebaju biti javne. Raguž je komentirao i odbijanje sudjelovanja HRS-a na zatvorenoj vanrednoj sjednici HNS-a BiH održanoj u subotu u Mostaru.

“Još u julu 2019. godine napustili smo HNS zbog afere s Aluminijem. Odlučili smo sudjelovati u radu te institucije, ali oduzeta nam je riječ i bili smo žrtva krajnje nedemokratskog funkcioniranja. Poštujući maksimalno trenutni status Hrvata u BiH, prešli smo preko gaženja našeg dostojanstva. Bili smo spremni doći i na zatvorenu sjednicu, ali dobili smo usmenu dojavu da će se fizički izbacivati oni koji budu snimali sjednicu i zbog toga smo odlučili odbiti naše sudjelovanje,” objasnio je predsjednik HRS-a, dodavši da je, ipak, i “loš HNS bolji od nikakvog”.

Da je sjednica sazvana protustatutarno smatra i Slaven Bevanda, zamjenik predsjednika HRS-a.

“Zatvaranje za javnost sjednice Hrvatskog narodnog sabora mogao je učiniti samo sabor. Niko nije imao pravo prejudicirati takvu odluku. Ako je ovo povijesni trenutak za hrvatski narod i njegov položaj, onda je hrvatski narod trebao čuti govore predsjednika političkih stranaka, kao i poruke gostiju,” dodao je Bevanda.

Mirko Vasilj, predsjednik Čapljinske neovisne stranke, komentirao je, kako navodi, “relaksiranost tematike” na sjednici HNS-a.

“Našim nedolaskom na sjednicu HNS je bio oslobođen njima nevažnih tema kao što su demografska situacija, socio-ekonomsko stanje, korupcija, školstvo, obrazovanje i sve ono što smo nametali u više navrata,” istaknuo je on.

Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button