Totalno pozitivna ličnost godine

Doktorica čije inovacije vraćaju nadu i daju životPROFIL KANDIDATKINJE:

SUADA TINJIĆ

KATEGORIJA: NAUKA, TEHNOLOGIJA I INOVACIJE

MJESTO: TUZLA

Dr. Suada Tinjić od 2005. godine predvodi stručni medicinski tim na svojoj poliklinici “Korak do života” u Tuzli.

Ovom koraku otvaranja privatne ginekološke klinike, prethodilo je 12 godina iskustva i rada na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. Specijalista je ginekologije i akušerstva, i subspecijalista humane reprodukcije i regenerativne medicine.

Zvanje doktora medicine, dr. Tinjić je stekla na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a specijalizaciju za ginekologiju i akušerstvo na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli. Posjeduje Master iz humane reprodukcije i zvanje doktora nauka (PhD) od Sarajevo School of Science and Technology, oblast regenerativne medicine.
Dr. Suada Tinjić ostvarila je saradnju sa eminentnim stručnjacima i centrima koji su priznati na internacionalnom nivou iz oblasti ginekologije, perinatologije, humane reprodukcije i regenerativne medicine.

Kontinurano ulaže u edukacije iz oblasti ginekologije i akušerstva, ultrazvučne dijagnostike, collor doplera, ginekološke citologije, fetalne ehokardiografije, dijagnostičke i operativne histeroskopije, a posebno se posvetila postupcima i procedurama IVF-a (vantjelesne oplodnje) i ovarijalne rejuvenacije (podmlađivanja jajnika).
Od 2016., dr. Suada Tinjić je direktor i glavni edukator Ian Donald škole ultrazvuka u medicini Tuzla.

Članica je upravnog odbora Svjetske asocijacije perinatalne medicine (World Association of Perinatal Medicine), kao i naučnog odbora Jugoistočne Evropske asocijacije za biologiju i regenerativnu medicinu (SEEBRA).

U polju medicine, dr. Tinjić je autorica velikog broja istraživačko-naučnih članaka, kontributor i autor poglavlja knjiga, novinskih članaka, webinara, simpozijuma i edukativnih emisija. Organizator je naučnih skupova na međunarodnom nivou iz oblasti ginekologije, perinatologije, humane reprodukcije, i regenerativne medicine.

Cilj joj je doprinijeti razvoju regenerativne medicine u Bosni i Hercegovini i da novim metodama liječenjenja utiče na opšte zdravlje cijele poulacije i kvalitet zivota kao i nove metode lijčenja ko problema neplodnosti kako žena tako i muškaraca.

Među prvima u Bosni Hercegovini je uradila procedure vantjelesne oplodnje, također je prva u Bosni Hercegovini uvela procedure podmlađivanja jajnika, jer je visok procenat žena u dobi između 30 i 40 godina koje su izgubile funkciju jajnika, a nisu završile svoje reproduktivnu funkciju , što je i teza njene doktorske disertacije.

Suada Tinjić je kandidatkinja za Totalno pozitivnu ličnost godine u kategoriji Nauka, tehnologije i inovacije.

Za dr. Suadu Tinjić možete glasati klikom OVDJE. 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button