Svijet

Obilježeno 80 godina od rođenja bivšeg sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila (VIDEO)

Sjeverna Koreja obilježila je 80. godišnjicu rođenja bivšeg vođe Kim Jong Ila bez raketa i vojne parade, već velikim okupljanjem na otvorenom na niskim temperaturama, javila je državna agencija.

Njegov sin, sadašnji sjevernokorejski vođa Kim Jong Un proslavio je Dan svijetle zvijezde, koji obilježava godišnjicu rođenja njegovog oca, u snijegom pokrivenom Samidžijonu, blizu planine Paektu, gdje je prema zvaničnoj historiji 16. februara 1942. godine rođen Kim Jong Il.

Slike sjevernokorejskih medija pokazale su veliki broj ljudi okupljenih ispred statue Kim Jong Ila da „proslave veliki praznik nacije“, prenijela je zvanična novinska agencija KCNA.

Masa je počela jako da aplaudira kada se pojavio vođa Kim Jong Un, koji je prisustvovao sastanku u okrugu Samdijon, koji je „sveta zemlja revolucije“.

Kim Jong Un je finansirao velike razvojne projekte u tom regionu posljednjih godina, sa projektima za stambene zgrade, hotele i ski centre.

Sjevernokorejski kalendar pun je godišnjica vezanih za zvaničnu historiju zemlje i prvu dvojicu njenih vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila, djeda i oca sadašnjeg vođe Kim Jong Una.

Rođendan prvog osnivača sjevernokorejskog režima slavi se 15. aprila, na Dan sunca.

Te proslave su prilika za velike cvijetne izložbe, kolektivne igre i uvodnike hvalospjeva u državnim medijima koji, po mišljenju stručnjaka, treba da ojačaju vjernost prema vlastima.

Današnji praznik se blisko pratio poslije tenzija na Korejskom poluostrvu i neki posmatrači su očekivali vojnu paradu da se prikaže novo oružje vlasti.

Pjongjang je sproveo niz raketnih proba u januaru, uključujući i sa najjačom raketom ispaljenom od 1917. godine. Vlasti su također upozorile da bi mogle da odustanu od moratorijuma koji su same sebi uvele na probe balističkih interkontinentalnih raketa i nuklearne probe.

Ali Sjeverna Koreja je izgleda prekinula te probe za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, možda iz poštovanja prema svom kineskom savezniku, smatraju stručnjaci. Analitičari ocjenjuju da bi Pjongjang mogao da iskoristi narednu godišnjicu, 110 godina od rođenja Kim Il Sunga, 15. aprila, da izvrši probu nekog važnog oružja.

Izvor
Rs.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button