Vijesti

Escobar u Kongresu: Spriječiti Dodika da nanese dodatnu štetnu

Današnje svjedočenjeGabriel Escobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a odgovorao je na pitanja odbornika koji su bili posebno zainteresovani za situaciju u Bosni i Hercegovini.

Jedna od odbornica kazala je za člana državnog predsjedništva i lidera SNDS-a Milorada Dodika kako je “remetilački faktor” i da joj je bilo drago kada su mu uveden sankcije.

Pitala je Escobara šta Sjedinjene Države mogu još uraditi u BiH.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan istakao je iako je Dodik akter sa kojim je “teško raditi”, nije jedini koji pravi probleme.

“Naše aktivnosti su usmjerene prema njemu, a ne prema Srbima ili Republici Srpskoj. Osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam nego korupcija. To je najkorumpiranija država na Balakanu i treća u Evropi, i to je najveći razlog za odlazak mladih, te najveća prepreka za euroatlantske intregarcije,” poručio je Gabriel Escobar.

On je u Kongresu pojasnio šta se treba uraditi kako bi se stabilizovala situacija u Bosni i Hercegovini.

“Rješenjem izborne reforme popraviti odnose između Bošnjaka i Hrvata i nastaviti dijalog kako bi se Srbi vratili u državne institucije. Također, spriječiti Dodika da nanese dodatnu štetu institucijama,” zaključio je Escobar tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a.Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button