Svijet

Njemački i francuski ministri: Evropa može i bez Facebooka

Prijetnja kompanije Meta da će povući Facebook i Instagram iz Evrope, društvene mreže koje su u njenom vlasništvu, izgleda nije naročito potresla ministre Njemačke i Francuske.

Evropski lideri su prihvatili indirektno upozorenje Mete da će zatvoriti svoje Instagram i Facebook operacije širom Evrope ako ovaj gigant više ne bude mogao da obrađuje podatke Evropljana na američkim serverima.

Robert Habeck, njemački ministar ekonomije, istakao je za Bloomberg: “Nakon što su mi hakovali profile, živio sam bez Facebooka i Twittera četiri godine i život je bio fantastičan”.

Njegov kolega iz Francuske, također ministar finansija Bruno Le Maire je istog mišljenja.

“Mogu potvrditi da je život bez Facebooka dobar i da smo živjeli bez ove mreže jako dugo. Tehnološki giganti moraju da shvate da Evropu ne mogu ucjenjivati i da ćemo zadržati svoj suverenitet”, poručio je Le Maire.

Oni su odgovarali na pitanja u Parizu povodom najave Mete da Facebook i Instagram više neće moći poslovati u Evropi zbog novih odluka EU o privatnosti.

“Evropska unija je ogromno tržište sa mnogo ekonomske moći i jedinstva i ne može nas nešto ovako zaplašiti”, dodao je njemački ministar Habeck.Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button