Kultura

Božo Vrećo i Halka na Mikser festivalu










Osmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se peti put u beogradskom kvartu Savamala, od 8. do 12. juna 2016. godine pod sloganom “Osetljivo društvo / Sensitive Society”, snažno obojen temama rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva, društvene jednakosti, otvorenog dijaloga, mulikulturalnosti i efikasnijeg riješavanja konflikta.

Na glavnom stejdžu, na Miksalištu u Mostarskoj 5,smjenjivaće se muzičke veličine iz regiona koje su u značajnoj meri doprinele definisanju balkanskog zvuka, a poseban akcenat biće stavljen na žensko stvaralaštvo u muzici. Drugog dana Mikser festivala, na Miksalištu će nastupiti muzički fenomen koji svojim stvaralaštvom piše novu istoriju sevdalinki, ansambl Halka predvođen Božom Vrećom, dok će nakon njih na scenu stupiti jedan od omiljenih gradskih izvođača, Kralj Čačka, kome će se specijalno povodom Mikser festivala na bini pridružiti sopran Katarina Jovanović.

Ansambl Halka svojom interpretacijom sevdalinku donosi tamo odakle je nastala i tamo gde pripada – pravo do srca, svoju muziku stvara sa idejom da finalni rezultat budu pjesme vjerne onome što je najbolje u historiji sevdaha. Od osnivanja 2013. godine, pa sve do danas, Halka ne prestaje da izaziva veliko interesovanje publike, kako jedinstvenom interpretaciojm, tako i načinom pevanja i stavova soliste Bože Vreća koji svojim atraktivnim scenskim performansom i autentičnim vokalom daje dodatni kvalitet ansamblu sastavljenom od vrsnih muzičara -gitariste Dina Šukala, basiste Edvina Hadžića, pijaniste i harmonikaša Adisa Sirbubala i perkusioniste Anesa Beglerbegovića.

Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, a često nazivan i srpskim Tom Vejtsom, će koncertom na Mikser festivalu još jednom dokazati da je muzika isključivo pitanje ljubavi i emocija, i to jedinstvenom šetnjom kroz bluz, džez i stari domaći folk, obojen socijalno angažovanim komentarima. Harizmatični umetnik će ovoga puta, specijalno povodom Mikser festivala, nastupiti zajedno sa gošćom Katarinom Jovanović, osnivačicom međunarodnog festivala klasične muzike Kos ars, docentom na FMU, raskošnim sopranom koja je u svojoj karijeri bilaAida, Toska, Violeta Valeri, Margareta, Leonora, Dona Ana, ali i prva žena direktorka Beogradske opere.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button