Svijet

Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalnu raketu uoči samita Južne Koreje i Japana










Sjeverna Koreja u četvrtak je testirala interkontinentalnu balističku raketu, samo nekoliko sati prije nego što su se čelnici Južne Koreje i Japana trebali sastati na samitu u Tokiju za koji se očekuje da će biti zasjenjen sjevernokorejskim nuklearnim prijetnjama.

Prvo sjevernokorejsko testiranje interkontinentalne rakete u mjesec dana i treće testiranje oružja ove sedmice također dolazi u vrijeme dok južnokorejski i američki vojnici nastavljaju zajedničke vojne vježbe koje Pyongyang smatra probom za invaziju.

Projektil je letio oko 1.000 kilometara s maksimalnom visinom od 6.000 kilometara tokom 70-minutnog leta, sudeći po južnokorejskim i japanskim procjenama. To je slično detaljima leta iz lansiranja drugog interkontinetalnog projektila, za koji su stručnjaci naveli da je pokazao potencijalni domet duboko u američku teritoriju.

A TV screen shows a file image of North Korea's missile launch during a news program at the Seoul Railway Station in Seoul, South Korea, Thursday, March 16, 2023. North Korea test-launched an intercontinental ballistic missile in a display of military might Thursday just hours before the leaders of South Korea and Japan were to meet at a Tokyo summit expected to be overshadowed by North Korean nuclear threats. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Projektil je pao u vode između Korejskog poluotoka i Japana nakon što je lansiran na strmoj putanji, očigledno da bi izbjegao susjedne zemlje. Japan je saopćio da je projektil pao van njegove ekskluzivne ekonomske zone i da nema izvještaja o šteti brodova i aviona.

Sjeverna Koreja tek treba da testira interkontinentalnu raketu na standardnoj putanji, ali je više puta tvrdila da posjeduje funkcionalne nuklearne rakete. Neki strani stručnjaci još uvijek sumnjaju da je Sjever ovladao tehnologijama potrebnim za izradu bojevih glava dovoljno malih da se mogu postaviti na te projektile i zaštititi bojeve glave tokom ponovnog ulaska atmosferskog pritiska.

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson izjavila je da će Washington poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurao bezbjednost američke teritorije i njenih saveznika Južne Koreje i Japana. Ona je rekla da lansiranje “nepotrebno jača napetosti i riskira destabilizaciju sigurnosne situacije u regiji”.

Prije nego što je krenuo u Tokio na samit s japanskim premijerom Fumiom Kishidom, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je: #Nepromišljene provokacije Sjeverne Koreje platit će jasnu cijenu#.

Tokom hitnog sigurnosnog sastanka povodom sjevernokorejskog lansiranja, Yoon je dao instrukcije južnokorejskoj vojsci da temeljno nastavi sa svojim tekućim vježbama s američkim snagama, da na intenzivan način izvede neke od planiranih zajedničkih vježbi i ojača sigurnosnu saradnju Seula, Washingtona i Tokija, navodi u saopćenju Yoonov ured.

U.S. soldiers participate in a joint military drill between South Korea and the United States in Paju, South Korea, Thursday, March 16, 2023. North Korea test-launched an intercontinental ballistic missile Thursday just hours before the leaders of South Korea and Japan were to meet at a Tokyo summit expected to be overshadowed by North Korean nuclear threats. The North's first ICBM test in a month and third weapons tests this week also comes as South Korean and U.S. troops continue joint military exercises that Pyongyang considers a rehearsal to invade. (AP Photo/Lee Jin-man)

– Moramo dalje jačati saradnju među saveznicima i zemljama istomišljenika – izjavio je Kishida je u Tokiju.

Samit Yoon-Kishida, zakazan za četvrtak, dogovoren je nakon što je Yoonova vlada prošle sedmice napravila veliki korak ka popravljanju bilateralnih veza zategnutih kolonijalnom vlašću Japana nad Korejskim poluotokom 1910-45.

Južnokorejski plan – da se koriste lokalna sredstva za kompenzaciju nekim žrtvama prisilnog rada iz kolonijalne ere bez doprinosa japanskih kompanija koje su ih zapošljavale – naišao je na žestoko domaće protivljenje, ali odražava Yoonovu odlučnost da pojača sigurnosnu saradnju Seula, Tokija i Washingtona, prenosi AP.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button