BiznisIstaknutoPromo

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Šta je najbolje rješenje?
Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o sagorijevanju na poslu, emotivnom sagorijevanju, sagorijevanju goriva ili unošenju hrane za čiju pripremu se koriste masnoće na visokim teperaturama.

Svjesni opasnosti koja vreba u sagorijevanju, gdje god je bilo prilike, naučno – tehnološka istraživanja su se pobrinula da se ovaj proces iz svakodnevnog života trajno eliminira.

Tako se danas samo licitira godina kada će „obična“ vozila na dizel i gorivo zauvijek prepustiti ulice hibridima, a ništa manje pažnje ne izaziva i trenutak kada će doći do gašenja vječnog plamena cigarete. Posljednjih godina je i u toj oblasti nauka otkrila manje štetno rješenje.

U odnosu na cigarete, savremene alternative zasnovane na principu zagrijavanja duhana ne sagorijevaju duhan, samim tim eliminirana su i druga štetna svojstva koja nastaju paljenjem cigareta.

A koje su ključne razlike između ta dva procesa?

Kada se cigareta upali duhan počinje goriti i stvara se duhanski dim kroz koji pušači unose ne samo nikotin već i više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne, među kojima su ugljen monoksid i katran.

Šta se postiže zagrijavanjem?

Savremena naučna istraživanja došla su do nove tehnologije konzumiranja duhana, a najpoznatiji takav sistem u svijetu je IQOS, koji zagrijava duhan umjesto da ga sagorijeva. IQOS prilikom korištenja ne stvara dim, pa se samim tim proizvodi i do 95 odsto manje štetnih sastojaka u poređenju s cigaretama. Također, bitna razlika je što cigarete stvaraju katran koji nastaje kao proizvod sagorijevanja. To se na primjeru IQOS-a ne dešava budući da ovaj sistem ne zagrijava duhan, i tako ne proizvodi katran.

Šta je najbolje rješenje?

Najbolja odluka za svakog pušača je da se u potpunosti odrekne duhana i nikotina. Također, trajni prekid sa dugoročnim navikama nije lak pa ima i onih koji se, uprkos tome što su svjesni negativnih efekata pušenja, ipak neće odreći cigareta. Njima su potrebne prave informacije o tome da u svijetu danas postoje naučno zasnovane alternative kod kojih je potpuni prelazak s cigareta bolji izbor u odnosu na nastavak pušenja. Iako bolja alternativa, IQOS nije bez rizika i njegovo korištenje oslobađa nikotin, koji izaziva ovisnost.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button