Zanimljivosti i zabava

Ovih pet filmova najveći su favoriti za ovogodišnjeg Oscara

Jeste li ih pogledali?
Svemirska bajka ‘Dina’, tinejdžerska hronika s okusom ‘70-ih ‘Licorice Pizza’ te nova inačica mjuzikla ‘Priča sa zapadne strane’ u režiji Stevena Spielberga postali su favoriti za hollywoodske nagrade koje će se dodjeljivati u nadolazećim mjesecima.

Sva tri filma su zaradila nominacije udruženja reditelja, producenata i scenarista, što ih čini izglednim kandidatima i za najprestižniju nagradu – Oscar. Svečana dodjela ‘zlatnih kipića’ će ove godine biti u vrlo kasnom terminu, nakon što je odgođena za 27. mart, a Akademija filmskih umjetnosti i nauka će nominacije obznaniti 8. februara.

Možda će Vas zanimati i:

Uz spomenute filmove, među najvećim favoritima za Oscara nalaze se još dva filma koja su zaradila nekoliko cehovskih nominacija, a to su ‘Belfast’ i ‘Šape pasje’ (The Power of the Dog).

Stručnjaci smatraju Američko udruženje reditelja vrlo pouzdanim indikatorom za Oscare, jer su pobjednici u njihovom izboru u posljednjih 18 godina u 16 navrata osvojili i ‘zlatni kipić’.

Ovogodišnji kandidati za nagradu Američkog udruženja redatelja su Kenneth Branagh za ‘Belfast’, Jane Campion za ‘Šape pasje’, Denis Villeneuve za ‘Dinu’, Paul Thomas Anderson za ‘Licorice Pizza’ i Steven Spielberg za ‘Priču sa zapadne strane’.

Istih pet filmova nominovano je u četvrtak i za nagradu Udruženja producenata. Ova nagrada je ustanovljena 1990., a od tada je samo jedan dobitnik Oscara za najbolji film ostao bez nominacije u tom izboru. Radilo se o “Hrabrom srcu” (Braveheart) koji je Oscarom nagrađen 1996.

Od filmova koji su često spominjani kao potencijalni kandidati za Oscara, na popisu nominiranih se nisu pojavili ‘Macbeth’ u režiji Joela Coena te ‘Dinastija Gucci’ (House of Gucci) koju je režirao Ridley Scott.

Za nagrade Udruženja scenarista od spomenutih filmova borit će se ‘Dina’, ‘Licorice Pizza’ i ‘Priča sa zapadne strane’, dok ‘Belfast’ i ‘Šape pasje’ nisu mogli biti nominirani.

 Izvor
24sata

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button