U fokusu
U fokusu

Nesporazumi o izmjenama Izbornog zakona zaustavili sve procese u FBiH
Novi izborni zakon još nemamo, a ni izbornu volju, prema onom već postojećem nikako da implementiramo. Izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji odavno su u blokadi.

Vlada u tehničkom mandatu slavi ulazak u osmu godinu vlasti. U nepotpunom sastavu. Zakonodavna vlast u još težoj krizi. Jasna i čvrsta parlamentarna većina, utvrđena koalicijama nakon izbora, odavno se izgubila. Klub nezavisnih zastupnika nikada nije bio brojniji. Politički nesporazumi o izmjenama Izbornog zakona, na čemu insistira HDZ, zaustavili su sve procese u Federaciji.

Klubovalo se u Federalnom parlamentu. Svak sa svakim, ili možda konkretnije – niko ni s kim. Sve u zavisnosti od dnevnog reda. A on odavno neozbiljan. Nacrti, zaključci i poneki prijedlog zakona, uglavnom oni bez krucijalnog značaja. Izuzetak Zakon o PIO-u. Mimo njega, parlamenarci udaljeni. Malo zbog pandemije, malo više jer većine nema, mjesecima. Da bi bilo jasnije, parlamentarnu većinu na federalnom nivou trebalo bi da čine SDA, HDZ BiH, DF i SBB.

“Čvrsta parlamentarna većina se izgubila i odlascima pojedinaca iz različitih stranaka. Klub SBB-a ne broji isti broj, DF isto, ali moram priznati da u Predstavničkom domu itekako funkcioniše koalicija SDA-HDZ”, kaže Sabina Ćudić, predsjednica Kluba NS-a u Zastupničkom domu FBiH.

“Nažalost, u ovom mandatu je razvaljen Parlament, jer od izbora do danas nismo formirali Vladu Fedracije tri godine, jer izborni pobjednici SDA i HDZ nisu sposobni za to. Ali prave parlamentarne većine nema jer su pobjednici nesposobni da to osiguraju”, ocjenjuje Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

Da većine nema najbolje se ogleda u Domu naroda. Gotovo je praksa da zakoni koji bez problema prođu u Zastupničkom domu ovdje padaju. Da su toga svjesni i u vladajućoj koaliciji, pokazali su posljednji pregovori u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Deblokada Federacije s naglaskom na Dom naroda postavljena je kao prioritet probosanskog bloka.

“Dom naroda treba da se bavi onim što je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i da to treba kroz ustav propisati. Ukoliko bi Dom naroda ostao na sadašnjoj funkciji, kao drugi zakonodavni dom, onda se trebaju odrediti rokovi u kojima će se određena rješenja razmatrati na Domu naroda da nemamo situaciju kao što je sada, da imamo veliki broj zakona, prijedloga razmatranih na Predstavničkom domu, a oni nisu ušli na sjednice Doma naroda, navodi Adnan Efendić, predsjednik kluba SDA u Zastupničkom domu FBiH.

“Dom naroda je mjesto najvećih blokada, a to je namjerno nepopunjanje Ustavnog suda, zbog čega za posljedicu nemamo popunjeno Vijeće za vitalni etnički interes. Dakle, u Domu naroda se može blokirati apsolutno svaki zakon”, ističe Milan Dunović, poptredsjednik FBiH (DF).

A nije problem samo zakonodavna, nego i izvršna vlast u Federaciji – Vlada Federacije, koja u tehničkom mandatu dočekuje osmu godinu. Pri tome, gotovo godinu rade u krnjem sastavu, bez tri ministra. Popune nema zbog nesuglasica između SDA i HDZ-a BiH. Odnosno, uvjetovanja u vezi s, ponovo, izmjenama Izbornog zakona.

“SDA nije zainteresirana da se izabere nova vlada. Jasno kakva je igra, pravi se na sve strane opstrukcija, a onda se optužuje neko drugi za blokadu, kako bi se predstavili kao žrtva jer, evo, neko drugi blokira državu, a gore se preuzimaju institucije. S druge strane, neko blokira Federaciju, opet ti, koji, u suštini, najviše galame, a to je po matrici ‘držite lopova’”, tvrdi Marinko Čavara, predsjednik FBiH (HDZBiH).

U konačnici – zastoj. Zbog političkih trzavica nije popunjen ni Ustavni sud Federacije. Etičkog odbora nemamo, što daje HDZ-u mogućnost blokade svega.

“Ovdje se isključivo radi o političkom dogovoru i to su čak priznale kolege iz HDZ-a i SDA. Oni su priznali da ne postoji politički dogovor i da je to razlog zašto nemamo sve te stvari. Ono na čemu SDP insistira je da se moraju pronaći alternativni modeli izbora i kazne i suspenzije. Ne možete blokirati proces sedam godina da se demokratska volja ne provodi. Onda nas pretvarate u plemensku zajednicu”, navodi Igor Stojanović, delegat u Domu naroda FBiH (SDP).

Takva zajednica bit ćemo još. Sigurno, barem do oktobra, za kada je planirano održavanje izbora. Borba je počela, lobiranja traju odavno, a sva koplja lome se upravo na Parlamentu.Izvor
federalna.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button