Zanimljivosti i zabava

Jonathan je najstarija kornjača na svijetu

Ima 190 godina
Jedan od najudaljenijih otoka svijeta, St. Helena, dom je najstarije kornjače na svijetu.

Riječ je o kornjači nazvanoj Jonathan, koja ima 190 godina. Ova kornjača je ujedno i najpoznatiji stanovnik otoka, a zbog svoje starosti je našla mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Vjeruje se da se Jonathan izlegao 1832. godine te da je poklonjen Sir Williamu Grey-Wilsonu, koji je kasnije postao guverner St. Helene. Kornjača je stigla na ovaj otok sa Sejšela 1882. godine.

Jonathan bi mogao biti i stariji od 200 godina, jer niko ne zna tačan datum kada se izlegao. Dokaz o njegovoj starosti su fotografije nastale između 1882. i 1886. godine, a na njima se vidi da je Jonathan potpuno odrastao te da uživa u vrtovima rezidencije guvernera St. Helene, gdje je proveo najveći dio svog života.

Titula najstarije kornjače svijeta prethodno je pripadala Tu'i Malili, kornjači koja je bila stara 188 godina. Nju je kraljevskoj porodici Tonge poklonio britanski izraživač, kapetan James Cook 1777. godine. Tu'i Malila je uginula 1965. godine.

Svijet se tokom Jonathanovog života značajno promijenio, prva osoba je fotografisana 1838. godine, sijalica je izmišljena 1878. godine, a prvi let je obavljen 1903. godine. Niel Armstrog i Buzz Aldrin su 1969. godine postali prvi ljudi koji su kročili na Mjesec. Nastanak interneta ne reba ni spminjati.

Međutim, Jonathan se za dva stoljeća nije promijenio, i dalje je fokusiran na spavanje, jelo i paranje. Njegovi čuvari ga hrane rukom jer je zbog starosti oslijepio, a također nema čulo mirisa. Međutim, odlično čuje i reaguje na glas. S njim žive još tri velike kornjače, David, Emma i Fred. Jonathan najviše voli jesti kupus, mrkve, jabuke i sezonsko voće.

Uprkos starosti, ova kornjača je relativno dobrog zdravlja i pravaja je zvijezda na otoku St. Helena u Južnom Atlantiku.

 Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button