BiH

Čović: Nema bojkota izbora dok se traga za rješenjima

Predsjednik HDZ-a
Nakon sastanka Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru predsjednik ove grupacije stranaka Dragan Čović govorio je o aktuelnim političkim temama, reformama Izbornog zakona, a odgovarao je i na pitanja sankcija Miloradu Dodiku.

Čović je kazao kako bi o Izbornom zakonu trebao ponovo napraviti širi sastanak za deset ili petnaest dana, da će to biti nova mogućnost približavanja stavova te kako i ovih dana traju pojedinačni sastanci stranačkih lidera s predstavnicima međunarodne zajednice i ambasadorima.

“Ja ne bih ništa bojkotirao dok još tragamo za rješenjima i ne bih odavao strategiju ‘B’, strategiju ‘C’, koju uvijek neko ima u rezervi”, odgovorio je Čović na direktno pitanje o bojkotu narednih izbora.

Znajući kakva je sigurnosna situacija, ustavna i izborna promjena je imperativ, poručio je on.

“Ne mogu pregovori biti dugi ako će mirno riješiti neki problem, ja sam uvijek govorio da to moramo završiti u neizbornoj godini”, naveo je.

Društvu u cjelini ništa ne ide na ruku, kazao je on odgovarajući na pitanje o korelaciji američkih sankcija Miloradu Dodiku i pregovora koji su u toku.

“Recite mi da li su do sada sankcije Dodiku utjecale na nešto. Ja mislim da je dobio sankcije koje je već imao. Vi morate razgovarati s ljudima koji imaju pozicije u institucijama. Ja bih odvojio kriminal i korupciju od neke opće priče. Za kriminal postoje institucije ako neko ima dokaz”, kazao je on.

Za drugačije izjave od njegovih, koje dolaze iz nekih članica HNS-a, kazao je kako je ova grupacija okupila oko sebe sve stranke koje imaju izborni legitimitet.

“Legitimno je da neko drugi ima drugačije stavove. Mi mislimo da niko nema pravo da ugrozi niti jedan život u BiH”, izjavio je on.

Današnji sastanak Predsjedništva HNS-a iskorišten je kao pripremni za vanredni sabor ove političke grupacije

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button