Vijesti

Pregovori u Neumu okončani bez dogovora

Neumski pregovori nisu urodili plodom. Stranci, ali i domaći političari, spakovali su kofere i napustili Neum. Dogovor, iako optimizma nije manjkalo, nije postignut. Dogovoreni tek obrisi. Kako bi trebalo i kako bi moglo biti. Ponovljeni stari prijedlozi, iznesen poneki novi. Uz poruku: bili smo blizu.

“Vrlo je blizu kad promašite stativu ili je pogodite, ali niste dali gol. Blizu smo, ali istovremeno i daleko – nismo postigli gol”, kazao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Iz Neuma bez sporazuma. Nema pobjednika, poraženi gotovo svi. Najviše možda medijatori, koji su ulagali nade da će za 4 dana uraditi ono što nisu ni za više od 10 godina.

Možda će Vas zanimati i:

No, poraz priznati neće niko, pa se rasipaju optimizmom oni sa druge strane stola.

“Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati sa scene. Ona će se morati rješavati, a mi – SAD i EU – tu ćemo biti kao partneri, ali do političkih lidera ove države je da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma”, kazao je Matthew Palmer, specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu u BiH.

Direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhort istakla je da stranke moraju nastaviti raditi: ”Znate, imamo samo 2-3 dana kako bismo razgovarali o tim vrlo bitnim pitanjima, istina je da za to nikad nema dovoljno vremena i mislim da stranke to vrlo dobro znaju”.

Znaju već godinama, no da se ne povjeruje, kao jedini uspjeh neumskih pregovora navode što su na stolu otkrili sve karte.

“Ima se jedan dobar osnov, ovo je prvi put da smo na sto stavili konkretne prijedloge i inicijative, jer do sada je njih stavljao samo HDZ i predstavnici hrvatskog naroda. Oko rješenja problema Doma naroda FBiH pa i Doma naroda države dali smo vrlo konkretne prijedloge”, naveo je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Modela i prijedloga bilo i starih i novih – od elektora, preko modifikovanih etničkih odrednica do reduciranja Doma naroda Federacije BiH. No, ne i ustupaka za konačni dogovor.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra kako nisu bili daleko sa rješenjima u vezi sa dijelom koji se odnosi na transparentnost i integritet izbornog procesa: “U vezi sa Domom naroda mislim da je stvar riješena. O pitanju funkcionisanja Federacije BiH i izbora članova Predsjedništva bili smo jako blizu. Svi su ulagali velik napor, iskren napor”.

“Činjenica da se nismo dogovorili najbolje pokazuje da smo štitili multietničku, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uz punu brigu da zaista omogućimo da hrvatski narod suvereno bira svog autentičnog predstavnika, ali ispunjavanje tog realnog zahtjeva ne može ići na štetu multietničkog i onoga što se zove prelazak nekih crvenih linija, za što nismo bili spremni”, istakao je Radončić.

Izetbegović je dodao kako je prijatno iznenađen: “SDA, NiP, SBB i NES – imali smo zajednički stav. Bili smo spremni da hrabro iskoračimo unatoč očekivanjima hrvatske strane”.

A hrvatska strana i dalje isključiva.

“Jasno smo insistirali na apsolutnom legitimitetu hrvatskog člana Predsjedništva. Tom pravcu je ponuđeno nekoliko modela kroz koje bi se i moglo doći do eventualnog izbora hrvatskog legitikmnog člana Predsjedništva, ali uz brisanje nacionalne odrednice iz Ustava, što nije bilo prihvatljivo”, naglašava predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković naveo je kako je nemoguće preko noći napraviti građansko uređenje: “Za to trebamo dobiti saglasnost Dodika i Čovića. Potrebno je naći mjeru u etničkom i građanskom”.

Mjeru su u Neumu jedino našli kada je riječ o promjenama koje se odnose na integritet izbora. Tu se nije mnogo trgovalo. No, ni integeriteta nema bez političkih izmjena.

“Sve ili ništa”, poručio je Palmer.

Konaković nastavlja: “Rekli su nam zvaničnici – svaki dogovor je bolan, ali budite svjesni kakva je bol ako se ništa ne dogovorite. Sve strane imaju razloga da ističu svoje stavove. HDZ se vrlo čvrsto drži svojih zahtjeva, ali se mora naći kompromis”.

Za kompromis su potrebni i novi pregovori.

“Kako dalje, to je pravo pitanje. Moj optimizam je potrošen u ovih 6 mjeseci. S ovim ljudima nema više smisla raditi”, kaže Čović.

Da sumiramo – promjena klime i mediteransko sunce nije pomoglo u otopljavanju odnosa. Zato se vraćaju staroj klimi, no ovaj put bez medijatora. Pitanje je ko će sada balansirati između etničkog i građanskog i ko će izbrisati crvene linije.

Izvor
federalna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro