Zanimljivosti i zabava

Članica švedske ABBE najpoznatije dijete iz nacističkog projekta Lebensborn










Nizak i neugledan, proćelav, s fizionomijom koju, kad je jednom vidiš, odmah zaboraviš, Hajnrih Himler sanjao je san. Bio je to san o uzdizanju nove rase, plavih arijevaca, na rang gospodara svijeta. Himler, prema nekim tumačenjima, najveći ubica u modernoj historiji, imao je tokom djetinjstva velikih problema s djevojčicama, fizičkim vaspitanjem i odrastanjem u muškarca. Možda ga je baš ta rana trauma navela na zločinački san o pravljenju vrste koja neće imati probleme poput njega. U tu svrhu je smislio projekat Lebensborn, neku vrstu “inkubatora” nove rase visokih, snažnih, plavokosih i plavookih ljudi, koji bi u rajhu predstavljali vladajuću elitu.

Najpoznatije dijete rođeno u projektu Lebensborn je Frida Lingstad iz ABBE. Ona je rođena 1945. – kao plod veze između majke, Norvežanke Synni, i nemačkog narednika, Alfred Haasea. Norveška je, zahvaljujući politici Hitlerovog obožavaoca Kislinga, bila vjerni satelit rajha, ali posle Hitlerovog kraha, pronacistički elementi u Norveškoj bili su izloženi žestokom progonu.

Fridina majka i baka bile su žigosane kao izdajnice i izopštene u njihovom selu u sjevernoj Norveškoj. Frida je bila izložena stravičnim pritiscima. Jedan ribar joj je nožem ugravirao kukasti krst u kožu, koji je posle s mukom skinula. Frida i njena majka su bile prisiljene da emigriraju u Švedsku, gdje je majka uskoro umrla od zastoja rada bubrega, a Frida odrasla skrivajući teške traume. Muke kojima je bila izložena Frida – koja je decenijama bila teško traumatizovana zbog svog porijekla – bile su, nažalost, zajedničke većini nesretne djece, koja su rođena ne iz ljubavi nego iz sulude ideje o rasnoj superiornosti, koju su fanatično dijelile sve nacističke vođe – redom crni, zdepasti muškarci, poput Hitlera, Gebelsa, Geringa ili Kaltenbrunera.

Frida danas ima 70 godina, a pop grupa ABBA je najavila ponovno okupljanje. Poslije više od 30 godina od posljednjeg javnog nastupa će ostvariti “novo digitalno iskustvo” u 2018. godini. Članovi grupe Agneta Faltskog, Bjorn Ulveus, Beni Anderson i Ani-Frid Lingstad radiće sa Sajmonom Fulerom, kreatorom “Američkog idola”.

Istražujemo novi tehnološki svijet, s virtuelnom stvarnošću i vještačkom inteligencijom što će nam omogućiti da stvorimo nove oblike zabave i zadovoljstva koje prije nismo mogli ni da zamislimo“, rekao je Fuller.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button