Valter Tuzlanski

U Tuzli obilježen 27. januar Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005 godine donijela   službenu rezoluciju o obilježavanju 27. januara kao Međunarodni  dan sjećanja na žrtve holokausta. Na taj dan 27. januara su sovjetske jednice ušle u najzloglasniji logor i najveći nacistički logor Auschwitz u Poljskoj, te se ovaj datum obilježava kao Međunarodni dan holokausta.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predstavnici Jevrejske opštine Tuzla i Grada Tuzle položili su cvijeće i odali počast na spomenik „Suza“ u znak sjećanja na žrtve holokausta, kao i stradanje tuzlanskih Jevreja i ostalih koji su odvedeni u koncentracione logore.

Možda će Vas zanimati i:

Na nekadašnjem mjestu gdje je  bila Željeznička stanica u Tuzli podignut je spomenik “Suza” odakle su deportovani vozom u koncentracione logor Jevreji, Romi, drugi politički neistomišljenici, invalidi i drugi zarobljenici. Međunarodni dan holokausta obilježavamo u zemljama u kojim je tokom drugog Svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, a od čega je oko 31 miliona bili su civili, a u holokaustu je život izgubilo 6 miliona Jevreja. Tuzlaci su postavili spomenik “Suzu” u prolaznom dijelu grada, kao opomenu na suzu koje su proljevali na tom mjestu, odakle su odlazili nevini ljudi na gubilište.

Tim povodom medijima su se obratili,  predsjednica Jevrejske opštine Tuzla, Marine Rajner, gradonačelnik Grada Tuzle Jasmin Imamović i Frida Ćorbić Laufer.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro