Svijet

Vlada Perua predlaže uvođenje hemijske kastracije za pedofile













Vlada Perua predstavit će nacrt zakona kojim će se dozvoliti hemijska kastracija kao kazna za silovanje maloljetnica, saopćili su danas članovi kabineta nakon bizarnog silovanja trogodišnje djevojčice koje se desilo u ovoj državi.

“Smatramo da će ova mjera biti dodatna kazna za one koji počine silovanje,” rekao je ministar pravde Felix Chero.

Chero je rekao da se vlada nada da će oni koji siluju maloljetnice služiti zatvorsku kaznu i biti hemijski kastrirani na kraju kazne.

Taj potez uslijedio je nakon što je 48-godišnji muškarac početkom ovog mjeseca uhapšen pod sumnjom da je silovao trogodišnju djevojčicu, koja je nakon toga morala na operaciju.

Predsjednik Perua Pedro Castillo, podržava prijedlog zakona, rekavši da osobe koje siluju maloljetnice moraju biti kažnjene na primjeren način.

“Nadamo se da će Kongres podržati zakon,” izjavio je Castillo.

Da bi postao zakon, prijedlog mora proći kroz Kongres koji kontroliše opozicija. Konzervativci čine većinu poslanika, uključujući i neke koji su dali alternativni prijedlog da se smrtna kazna uključi kao kazna za silovanje maloljetnice.

Prijedlog hemijske kastracije kritizirao je peruanski ministar zdravlja Jorge Lopez.

Ovo nije prvi put da političari raspravljaju o toj mjeri. Kongres je 2018. godine tražio da se hemijska kastracija uključi kao kazna za one koji zlostavljaju djecu mlađu od 14 godina. Prijedlog, međutim, nije implementiran.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button