Lifestyle

Da li ćemo zbog klimatskih promjena ostati bez kafe

Rezultati studije

Loše vijesti za ljubitelje kafe. Zbog klimatske krize u narednim godinama postat će sve teže i teže uzjagati Arabica kafu, pokazali su rezultati studije objavljene u srijedu u naučnom časopisu Plos One.

Studija je proučavala kako će se do 2050. godine promijeniti uslovi za uzgoj kafe, temeljem projekcija nekoliko globalnih klimatskih modela. Rezultati pokazuju da će zbog klimatskih promjena uzgoj zrna kafe biti drastično otežan u regijama poznatima po njihovoj proizvodnji.

Možda će Vas zanimati i:

Arabica, koju koristi i najveći svjetski prodavač kafe Starbucks, kao i drugi veliki prodavači, je već komplicirana sorta za uzgoj jer zahtijeva vrlo specifične uslove. Trenutno se ta sorta uzgaja u centralnoj i južnoj Americi, najviše u Brazilu, kao i centralnoj i zapadnoj Africi i dijelovima južne i jugoistočne Azije, prema studiji koju je proveo Roman Gruter i ostali na Univerzitetu u Zurichu.

“Najvažnije zemlje obuhvećene studijom (Brazil, Vijetnam, Indonezija, Kolumbija) trpe ozbiljne posljedice klimatske krize, koja se ogleda u značajnom smanjenju područja prigodnih za uzgoj kafe… i značajnom porastu neprihvatljivih područja za uzgoj do 2050.”, navedeno je u izvješću koje naglašava da više temperature otežavaju proces uzgoja.

Studija je također proučavala kako će klimatske promjene utjecati na uslove uzgoja indijskih oraščića i avokada. Porast temperature mogao bi stvoriti uslove za njihov uzgoj na nekim drugim područjima.

Ipak, kafa je “najranjivija, a negativne posljedice klimatske krize pogađaju sva najvažnija područja proizvodnje”, navodi se u studiji.

Autori zaključuju da će za sve tri namirnice “prilagodba novim klimatskim uslovima biti nužna u većini velikih proizvodnih regija”.

To uključuje uzgoj sorti koje prije uspijevaju u novim uslovima. U slučaju kafe, to znači da bi se proizvođači morali prebaciti na Robusta sortu, koja je otpornija, ali ipak manje kvalitetna u usporedbi s Arabicom.

“U najgorem slučaju, farmeri će se morati prebaciti na uzgoj drugih usjeva”, kaže autor studije Gruter i dodaje da je “teško predvidjeti kada i gdje će do toga doći.”

Neke tvrtke se već pripremaju na nove uslove. Starbucks je primjerice krenuo s distribucijom proizvođačima zrna kafe otpornih na klimu. Također rade na tome da zaštite šume na rizičnim područjima uzgoja kafe.

Porast cijena

Već sad je došlo do porasta cijena kafe zbog loših vremenskih uslova.

Dramatične suše i neobične pojave mraza u Brazilu, koji je najveći svjetski proizvođač kafe, su već dovele do porasta cijena.

Maloprodajne cijene kafe u SAD-u porasle su 6.3 posto prošle godine. Velike kompanije za prodaju kafe, uključujući Starbucks, zalihe kupuju unaprijed po već dogovorenim cijenama. Ali, s vremenom će porast osjetiti i potrošači. Smanjena ponuda će samo pogoršati lošu situaciju.

Kafa je samo jedna od kategorija hrane koju pogađa loše vrijeme. Suše, oluje i mraz, koje se donedavno nikad nisu mogle vidjeti u nekim dijelovima svijeta, postale su normalne, što poljoprivrednicima otežava planiranje, stvara haos u lancu opskrbe i dovodi do porasta cijene.

Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro