Lifestyle

Tuzlaci posjetili slovački grad Zolen (FOTO)













Razmjenom pozitivnih iskustava u radu do još aktivnijih zajednica aktivisti Mreže aktivnih zajednica razmjenjivali su iskustva sa kolegama iz Slovačke.

U okviru plana razmjene iskustava dobre prakse u radu lokalnih zajednica Fondacija tuzlanske zajednice je za aktiviste Mreže aktivnih zajednica organizovala studijsku posjetu slovačkom gradu Zvolenu.

Kolege iz tamošnje Organizacije komunitnog djelovanja i Građanske inicijative zajedno sa članovima iz jedanaest lokalnih grupa za razvoj Mreže aktivnih zajednica razmijenili su primjere rada, kako u Zvolenu, tako i u Tuzli, ali i izazove s kojima su se susretali u proteklom periodu.

20161021_134531

Prvog dana trodnevne studijske posjete Slovačkoj, upriličen je susret tuzlanske delegacije sa gradonačelnicom grada Zvolena Lenkom Balkovičevom. U jednosatnom susretu u gradskoj upravi gradonačelnica Balkovičevá se upoznala sa radom Fondacije tuzlanske zajednice, pohvalila saradnju sa zvolenskim organizacijama i poželjela što uspješniji rad i boravak u njihovom gradu. Između ostalog, gradonačelnica je pozdravila i aktuelnu kampanju FTZ-a „1KM za zajednicu“ i kazala kako bi se slična priča mogla i trebala pokrenuti i u njihovim zajednicama. Inače, grad Zvolen pripada Banskobistričkom kraju koji je smješten u centralnoj Slovačkoj i ujedno predstavlja središte istoimenog okruga.

20161021_131550

Kako je istakla koordinatorica programa za razvoj zajednice FTZ-a Anita Šimić – Kasumović, ovakve posjete su od izuzetnog značaja za širenje vidika kod aktivista Mreže aktivnih zajednica. „Na ovaj način naši aktivisti se upoznavaju i sa drugim ljudima koji rješavaju iste ili slične probleme u svojim zajednicama koje su pozicionirane i u mnogo razvijenijim zemljama od naše“, zaključila je Šimić – Kasumović.

Studijska posjeta je obuhvatala aktivnosti od upoznavanja sa modelom organizovanja zajednica u Evropskoj uniji, predstavljanja postignutih uspjeha u Organizaciji komunitnog djelovanja, preko različitih projekata i kampanja Građanske inicijative na čelu s liderkom Sanjom Nikolov. Uz obilazak konkretnih uspješno realizovanih kampanja i obilazak zvolenskog zamka, posjeta je privedena kraju.

Po okončanju studijske posjete i napuštanju Slovačke, aktivisti uz dio tima Fondacije tuzlanske zajednice su turistički posjetili znamenitosti glavnog grada Mađarske, te uživali u svim ljepotama Budimpešte.



Back to top button