Zanimljivosti i zabava

Snouden: Masovni nadzor zanimljiv je obavještajnim službama zbog praćenja poznatih osoba.







– Cilj moje borbe nije bio da spalim NSA ili CIA. Čak mislim da oni zapravo imaju korisnu ulogu u društvu kada se ograniče na istinski važne prijetnje, sa kojima se suočavamo i kada koriste svoja najmanje nametljiva sredstva. Ne ispuštamo atomske bombe na muhe koje se spuštaju na stol. Svi dobijaju, osim obaveštajnih agencija”, rekao je Eduard Snouden (Snowden) u intervju za njemački “Der Spiegel”. Ovaj list navodi da su rad na intervjuu počeli prije godinu dana, uz brojne razgovore sa svojim advokatima u Njujorku (New York) i Berlinu.   Intervju je realiziran prije dvije sedmice u hotelskom apartmanu u Moskvi, s pogledom na Crveni trg. Na pitanje šta je postigao, najpoznatiji zviždać u svijetu rekao je da od 2013. godine javnost zna ono što joj je prije bilo zabranjeno da zna.

“Javnost zna da američka vlada može da izvuče sve iz svog Gmail naloga i čak im ne treba nalog da to uradi ako niste Amerikanac, recimo Nijemac. Nije vam dozvoljeno diskriminirati svoje i građane drugih naroda kada govorimo o ravnoteži osnovnih prava. Ali sve više zemalja, a ne samo SAD, to rade. Želio sam da dam javnosti mogućnost da odluči gdje treba biti linija”, pojasnio je Snouden. Govoreći o svrsi nadzora nad radom obavještajnih službi, koje potencira, Snouden je rekao da ne postoje dokazi da ovi programi zaustavljaju terorističke napade.   “Ali ako ne možete pokazati da su ćelije otkrivene zahvaljujući ovim mjerama, a ipak kažete da su to apsolutno neophodne, zašto je to? Zato što su super zanimljivi za druge oblasti špijuniranja. Kao i tapkanje telefonskog poziva između Kofi Annan i Hillary Clinton”, kaže Snouden.

Eduard Snouden (34) bivši je obavještajni radnik Sjedinjenih Država, koji je javnosti izložio globalni nadzorni sistem Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).  Snouden je proglažen državnim neprijateljem SAD, a sada živi negdje u ruskoj prijestonici. Postao je ikona za branioce građanskih sloboda, a takođe i čovjek u bjekstvu.   Der Spiegel ga u intervju objavljenom prošle sedmice opisuje kao skromnog i uzbudljivog optimistu..



Back to top button