Svijet

Austrija od ponedjeljka ukida lockdown za nevakcinisane

Druge mjere ostaju
Austrijski kancelar Karl Nehammer saopćio je danas kako je vlada donijela odluku da se od narednog ponedjeljka ukine lockdown koji je bio na snazi za nevakcinisane građane ove države.

Kancelar Nehammer izjavio je kako je epidemiološka situacija u Austriji trenutno stabilna što omogućava vladi donošenje mjera kao što je ova.

“Karantin za one koji nisu vakcinisani bila je mjera na koju su se mnogi ljudi žalili sedmicama, ali je bila neizbježna zbog zdravstvene politike države. Situacija u bolnicama je sada stabilna i znatno lakša. Omikron soj koronavirusa nema toliko utjecaja na bolničke kapacitete koliko se na početku strahovalo”, rekao je Nehammer.

Do sada, nevakcinisanim osobama u Austriji bilo je dozvoljeno da napuste kuću samo iz nekoliko definisanih i opravdanih razloga kao što su odlazak u kupovinu ili na posao.

Iako se lockdown za nevakcinisane ukida, Nehammer je naglasio kako će 2G pravilo i režim testiranja ostati na snazi u maloprodajnim objektima i drugim mjestima. Koncept 2G u Austriji podrazumijeva pravila koja dozvoljavaju ulazak u objekte samo osobama koje su vakcinisane ili su ranije prebolovale koronavirus.

Nevakcinisanim osobama i dalje će biti zabranjen ulazak u restorane, barove, kina i pozorišta. Također, pravilo i primjeni FFP2 maski i dalje će ostati na snazi u ovoj državi.

S druge strane, ministar zdravstva Austrije Wolfgang Muckstein pozvao je sve građane na vakcinaciju.

“Ne čekajte da vakcinacija postane obavezna (postaje obavezna u februaru op.a.). Iskoristite priliku i vakcinišite se. Vakcinacija štiti vas, štiti one oko vas i štiti nas kao zajednicu”, rekao je Muckstein.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button