Zanimljivosti i zabava

Kako se pravi irska kafa?

Irska kafa je čuveni topli napitak sa kafom i viskijem u koji se obavezno dodaje šećer i šlag.

Nastala je sasvim slučajno na jednom irskom aerodromu 1943. godine, gde ju je osmislio irski kuvar i barmen Džo Šeridan. Kasnije irska kafa je postala najpoznatije piće čuvenog kafea u San Francisku, gde ju je spremao jedan bivši novinar.

Ukoliko želite da napravite pravu irsku kafu, probajte ovaj originalni recept, koji je osmislio irski kuvar Šeridan.

Možda će Vas zanimati i:

Sastojci:

Šolja kafe
2 kocke šećera
45 ml irskog viskija
Šlag ili slatka pavlaka

Priprema:

Pre nego što počnete da pravite irsku kafu, napunite šolju u kojoj ćete je poslužiti vrelom vodom, kako bi se zagrejala.

Sipajte vrelu kafu tako da jedna četvrtina vrele šolje ostane prazna. Dodajte šećer i dobro promešajte da se istopi. Zatim dodajte viski, a nakon toga, u šolju stavite kašičicu, pa preko nje polagano sipajte tečnije umućenu slatku pavlaku ili šlag.

Za irsku kafu možete koristiti filter kafu, kafu iz aparata, tursku kafu bez soca, nes kafu ili instant kafu.

Irska kafa se pije dok je vruća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button