Sport

Desetogodišnji Tuzlak Boris Jelinić plijeni pažnju u svijetu tenisa













Teniser tuzlanske Slobode 10-godišnji Boris Jelinić, ovu godinu počeo je pobjedama na pet međunarodnih turnira u Hrvatskoj.

Borisa ove godine očekuje i nastup na Smrikva Bowlu u Puli, gdje u njegovoj starosnoj kategoriji nastupaju samo 32 odabrana igrača sa pet kontinenata.

Ovaj turnir, na kojem je svojevremeno nastupao i sanzacionalni Španac Carlos Alcaraz, naziva se i nezvaničnim prvenstvom svijeta.

Posljednji Borisov meč u Hrvatskoj ispratio je i legendarni Goran Ivanišević, koji mu je uručio pobjednički pehar nakon finalnog meča u kojem nije izgubio niti jedan gem.

– Tenis sam počeo trenirati sa četiri i po godine. Tri godine sam trenirao kod trenera Damira Tučića, a sada radim s trenerom Džambom (Jasmin Džambić op.a.), koji me je poslao i na prvi turnir – priča Boris Jelinić.

Kaže da je njegov teniski uzor Novak Đoković, koga je upoznao u Visokom i tada mu je uručio pehar na kojem piše “od Bokija najboljem teniseru svijeta Noletu”.

– Nole mi se zahvalio na peharu i rekao je da će ga staviti u njegovu posebnu sobu. Ivanišević je gledao moj meč i rekao mi je da sam samostalan igrač – kaže Boris.

– Ovaj dječak ima veliki žar za igrom i pobjedama. Uvijek je bio discipliniran i upijao savjete, a to kod djece nije česta osobina, jer njima pažnja vrlo lako odluta. Ponosan sam na njegove rezultate posebno na zadnjih pet turnira u Hrvatskoj – kaže Jasmin Džambić, koji Borisa trenira posljednje tri godine.

Predsjednik TK Sloboda Enver Bijedić kaže da je ovaj klub jedinstven po tome, jer ima kontinuiran trenažni proces, plaća sve svoje obaveze prema državi i zaposlenicima, iako nema niti jedne marke podrške sa bilo kojeg nivoa vlasti.

Inače, u Teniskom klubu Sloboda, na čuvenim terenima pod Slanom Banjom, trenira oko 70 takmičara, a tenisku školu pohađa oko 30 polaznika.



Izvor
tuzlainfo.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button