Lifestyle

Kako je mirisala Marilyn Monroe, a kako Jackie Kennedy

Slavne žene i parfemi

Parfemi nam pomažu kreirati vlastiti identitet: na svakoj koži mirišu drugačije, posebno. Mogu stvoriti dojam skupocjenosti, luksuza, mistike, pa ne čudi da neki od njih postoje već desetljećima, pa čak i preko stoljeća. Koji su parfemi bili omiljeni Audrey Hepburn, Jackie Kennedy, princezi Diani i drugima, pročitajte u nastavku.

Marilyn Monroe: Floris Rose Geranium

Marilyn Monroe ostala je zapamćena po tome da nosi Chanel No.5, ali drugi joj je parfem bio favorit IZVOR: PROFIMEDIA

Premda je ostala zapamćena po izjavi da u krevetu nosi samo par kapi Chanela No.5, no kasnije je otkriveno da je obožavala Floris Rose Geranium, toaletnu vodu koja sadrži note ruže, geranija i sandalovine, ali se više ne proizvodi.

Jackie Kennedy: Joy by Jean Patou

Jackei Kennedy voljela je skupocjeni Joy by Jean Patou IZVOR: PROFIMEDIA

Kada je Velika depresija 1929. brojne klijente dovela do bankrota, Jean Patou osmislio je parfem Joy s notama jasmina i ruže: za samo trideset mililitara bilo je potrebno oko 10,000 cvjetova jasmina i 300-tinjak ruža! Oglašavao ga kao rijedak, ekskluzivan i najskuplji miris. Marketinški trik je uspio i revitalizirao njegov biznis, a godinama kasnije nosile su ga Jackie Kennedy i Vivien Leigh.

Elizabeth Taylor: Jean Desprez Bal à Versailles

Elizabeth Taylor IZVOR: PROFIMEDIA

Elizabeth Taylor u historiju parfema ušla je kao prvi celebrity s vlastitom linijom parfema i usprkos mnogima koji su je slijedili, njezin White Diamonds ostao je najprodavaniji celebrity miris. No prije ličnih kreacija, favorit joj je bio orijentalni Jean Desprez Bal à Versailles kojim dominiraju puderaste, drvenaste i note ambre.

Audrey Hepburn: Givenchy L'Interdit

Audrey Hepburn IZVOR: PROFIMEDIA

Hubert de Givenchy osmislio je parfem ekskluzivno za Audrey Hepburn, s notama cvijeta narandže, jasmina i tuberoze, mirisima koje je prepoznao na njezinom šalu koji je zaboravila u njegovu studiju. Kada je želio taj parfem proizvesti za široku potrošnju, nazvao ga je L'Interdit, jer mu je Audrey to zabranila. U šali, naravno, jer je pristala biti u kampanji, postavši tako prva glumica kao zaštitno lice parfema.

Katherine Hepburn: Guerlain Vol de Nuit

Katharine Hepburn IZVOR: PROFIMEDIA

Glumica Katharine Hepburn bila je ljubiteljica letenja, pa ne čudi da se prepoznala u Guerlainovom mirisu Vol de Nuit (Noćni let) koji odaje počast slavnom Antoine de Saint-Exuperyju. Bočica ima utisnut reljef koji asocira na propeler u pokretu, a mirisom dominiraju puderaste i začinske note, bergamot, narandžin cvijet…

Rita Hayworth: Guerlain Shalimar

Rita Hayworth IZVOR: PROFIMEDIA

Ljubiteljica Guerlainova parfema bila je i Rita Hayworth, orijentalnog klasika Shalimar. Parfem je inspirisan legendom o ljubavi Shaha Jahana i Mumtaz Mahal, kojoj je u čast izgradio Taj Mahal. Njen omiljen vrt bio je Shalimar, a za parfem su korištene note limuna, bergamota, jasmina, tonke…

Josephine Baker: Guerlain Sous Le Vent

Josephine Baker IZVOR: PROFIMEDIA

Jacques Guerlain tridesetih je kreirao miris s notama zmijine trave, bergamota, lavande, karanfila i jasmina, a u bazi su iris i drvenaste note, a obožavala ga je nositi plesačica, glumica i aktivistica Josephine Baker.

Ava Gardner: Creed Fleurs de The Rose Bulgare

Ava Gardner IZVOR: PROFIMEDIA

Guerlain je voljela i Ava Gardner, posebno njihov Mitsuoko, a nosila je i miris ruže s notama bergamota i zelenog čaja Creed Fleurs de The Rose Bulgare. U braku s Frankom Sinatrom, priča se, našpricala bi stubište s parfemom kao poziv na kraj velike svađe, prenosi Town&Country.

Grace Kelly: Creed Fleurissimo

Grace Kelly na dan vjenčanja nosila je parfem osmišljen prema njezinom buketu IZVOR: PROFIMEDIA

Grace Kelly je na svom vjenčanju za princa Rainiera nosila posebno za tu priliku osmišljen Creed Fleurissimo, koji je, baš kao njezin vjenčani buket, sadržavao bugarske ruže, bergamot, tuberozu…

Lady Di: Hermès 24 Faubourg

Lady Diana IZVOR: PROFIMEDIA

Princeza Diana na svom je vjenčanju nosila Quelques Fleurs, no kasnije u životu preferirala je Hermesov 24 Faubourg kreiran 1995. koji sadrži note cvijeta narandže, breskve, gardenije i ambre.Izvor
elle.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button