BiH

Mesić: Bogićević, Tupurkovski i ja pripremamo dokument o politici prema BiH

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, govorio je večeras o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji. Otkrio je kako sa Bogićem Bogićevićem i Vasilom Tupurkovskim radi na izdradi dokumenta koji će poslati na određene adrese u BiH.

Ističe kako je riječ o dokumentu koji govori o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o problemu izbora, Mesić ističe kako se problematizira član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, dok niko ne pita gdje su Hrvati ili Bošnjaci koji bi trebali glasati u Republici Srpskoj.

– Ja načelno polazim od toga da je za sve šefove država adresa s kojom komuniciraju sa BiH – Predsjedništvo BiH. Niko neće da razumije činjenicu, a to je da se iz hrvatskog korpusa bira jedan član Predsjedništva. U FBiH iz bošnjačkog korpusa se bira jedan, u RS se bira jedan. Sada bi bilo logično da neko pita gdje su ti Hrvati ili Bošnjaci koji bi trebali glasati u RS. To se ne problematizira, nego se problematizira onog ko dolazi iz hrvatskog korpusa, rekao je Mesić.

Naglašava kako je Predsjedništvo BiH, odnosno njegovi članovi, adresa na koju se trebaju obratiti šefovi stranih država ukoliko žele razgovarati o stanju u našoj zemlji.

– Njih trojica predstavljaju BiH, prema tome to je adresa s kojom se može komunicirati u BiH. Neki tu činjenicu zaboravljaju i onda Dodika primaju kao predstavnika Srba, u Zagrebu i Beogradu. Međunarodna zajednica bi morala biti ta koja će reći da oni predstavljaju BiH. Tu ulogu mora odigrati i novi predstavnik međunarodne zajednice i ja se toplo nadam da će se to ostvariti, kazao je on.

O dokumentu kojeg izrađuje zajedno sa Tupurkovskim i Bogićevićem, Mesić kaže kako će oni iznijeti prijedlog o politici prema našoj zemlji. Onakvoj kakva se trenutno vodi, te onoj kakva bi trebala da bude.

– Dogovorili smo, Vasil Tupurkovski, Bogić Bogićević i ja da idemo sa jednim prijedlogom da kažemo svoje mišljenje o politici prema BiH koja je bila i koja je sada i koja bi trebala biti. Mi ćemo sa tim vrlo brzo izaći, poslat ćemo na sve nadležne adrese. Nas trojica smo jedini preživjeli članovi Predsjedništva Jugoslavije i sva trojica smo bili za to, ističe Mesić u intervjuu za N1.

Dodaje kako će se u tom dokumentu insistirati na građanskom uređenju Bosne i Hercegovine.

Vrativši se na situaciju pred sami raspad Jugoslavije, bivši hrvatski predsjednik kaže kako je njegov prijedlog za Jugoslaviju bio konfederalni sporazum, bez rata i bez ubijanja.

– Moj dolazak u Beograd je bio da izborimo Konfederaciju i da svi konstitutivni elementi Jugoslavije proglase svoju samostalnost i isti dan potpišemo konfederalni sporazum, bez rata, bez ubijanja. Milošević to nije htio, onda je u dogovoru sa Tuđmanom u Karađorđevu dogovorio podjelu BiH. Hrvatska treba dobiti banovinske granice iz 1939. godine plus Cazin, Kladušu i Bihać. Sada vam je jasno zašto je Krajina proglašena autonomna oblast, to je sve bilo u igri, rekao je on.

Na pitanje o odnosu aktuelnog predsjednika i premijera Hrvatske prema BiH, Mesić poručuje da obojica podržavaju Dragana Čovića.

– Obojica se slažu u jednom, a to je da podržavaju Čovića i HDZ BiH. A Čović je razbijač BiH, to je sada postalo sasvim normalno, smatra Mesić.Izvor
Buka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button